Palazzo Broletto Brescia

Het Palazzo Broletto is het oudste publiek gebouw van Brescia. Het  is in verschillende fases, vanaf de middeleeuwen tot de 17e eeuw, gebouwd. De Torre del Popolo en de zogeheten Loggia delle Grida maken deel uit van het paleis. De laatste toevoeging was de portico aan de noordkant. Tegenwoordig is het de zetel van een aantal gemeente- zowel als provinciale kantoren.

Palazzo Broletto

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Paolo VI/Vicolo Sant’Agostino, 2 – 25121 Brescia (tel. +39 0303749916). Openingstijden: Het gebouw kan enkel op afspraak bezocht worden. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Broletto Brescia
Palazzo Broletto vanaf de binnenplaats

Het Palazzo Broletto is tussen 1223 en 1298 gebouwd, maar werd later vaak aangepast.  Zowel onder de Visconti, de Pandolfo III Malatesta als de Venetiaanse Republiek vonden verbouwingen plaats. Het is in de 19e eeuw voor het laatst gerestaureerd.

Het paleis heeft zijn naam te danken aan de plek waar het gebouwd is. Voorheen was hier een groententuin, die brolo genoemd werd.

De Torre del Popolo bevindt zich aan de rechterkant van het gebouw en maakt deel uit van het oorspronkelijke project.

Via een Romaans portaal met enige barokke kenmerken komt men in een gang. Deze leidt naar een aan twee kanten van een portico met puntbogen voorziene binnenplaats.

De tweede binnenplaats wordt gekenmerkt door de 15e eeuwse loggia.

De Sala del Podestà, die nu als bevolkingsregister dienst doet, is versierd met fresco’s uit de 17e eeuw.

De neo-klassieke wenteltrap is door Leopoldo Pollack ontworpen.

Piazza Paolo VI – Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email