Palazzo di Cangrande Verona

Het Palazzo di Cangrande (ook wel Palazzo dei Scaligeri of Palazzo del Podestà) is een paleis aan het Piazza dei Signori in Verona. Het is in de 13e eeuw in opdracht van de Della Scala familie gebouwd en eigenlijk bestaat het uit een aantal gebouwen rond een binnenplaats.

Palazzo di Cangrande Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza dei Signori – 37121 Verona. Het gebouw is niet open voor toeristen.

Geschiedenis

Het Palazzo di Cangrande bevindt zich an de korte kant van het Piazza dei Signori en vormt een hoek met de Loggia del Consiglio. Het is in de 13e eeuw gebouwd en bestaat eigenlijk uit een aantal gebouwen die zich rondom een rechthoekige binnenplaats bevinden. De voorkant is open en bevindt zich aan de Corso Santa Anastasia.

De façade die zich aan de kant van het Piazza dei Signori bevindt is echter de mooiste van het gebouw, met een portaal dat een beetje aan de Romeinse triomfbogen doet denken. Boven deze ingang, die in de 16e eeuw ontworpen is door Sanmicheli, bevindt zich een gevleugelde leeuw, het symbool van de Venetiaanse Republiek. Ze is versierd met wapenschilden tussen de zuilen die zich aan weerszijden ervan bevinden.

Het paleis is gebouwd in opdracht van de Della Scala familie (waaraan dus de naam Scaligeri te danken is), toendertijd de machtigste familie van de stad. Het bevindt zich op een aantal Romeinse ruïnes, wat niet al te verbazingwekkend is aangezien het vroegere Forum Romanum zich vrijwel om de hoek (het huidige Piazza delle Erbe) bevindt.

De eerste bewoner was Alberto I Della Scala en in 1311 nam Cangrande I er zijn intrek. In die jaren vonden veel verbouwingen plaats.

De binnenplaats wordt gekenmerkt door een portiek met een Gothische loggia op twee niveau’s en is in 1364 door Cansignorio ontworpen. De zalen van de loggia waren versierd met schilderijen van Jacopo Avanzi en Altichiero.

Na de val van de Della Scala dynastie kwam het in handen van de Venetiaanse Republiek, die er verschillende bestuurlijke organen liet zetelen. Een van deze was de Podestà, wat weer een andere naam van het paleis verklaart (zie beneden).

Behalve de namen Palazzo di Cangrande en Palazzo dei Scaligeri wordt het gebouw ook aangeduid met Palazzo del Podestà of Palazzo della Prefettura.

Palazzo die Cangrande, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email