Palazzo delle Carceri Prossedi

Het Palazzo delle Carceri staat meteen bij de belangrijkste stadspoort binnen de stadsmuren van het historische centrum van Prossedi. Het deed ooit dienst als gevangenis en als gerechtshof.

Palazzo delle Carceri Prossedi

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo delle Carceri is in 1807 in opdracht van Pietro Gabrielli gebouwd. De architect was de uit Rome afkomstige Francesco Rust. Dezelfde architect had ook het Romeinse herenhuis van de Gabrielli aan de Gianicolo heuvel verbouwd.

Het gebouw is onregelmatig van vorm. Het heeft vijf façades waarvan er slechts drie van ramen voorzien zijn. De onregelmatigheid wordt verklaard doordat de architect zich aan de omgrenzende gebouwen aan moest passen.

De toegangsdeur in de korte zijde voert naar de bovenste verdieping en naar de kelder. Deze laatste werd vroeger als gevangenis (carcere, in het Italiaans) gebruikt.

Het onderste deel van het gebouw is bedekt met grote blokken kalksteen die de portalen omlijsten. Een gedenkplaat op de muur herinnert eraan dat Gabrielli het gebouw heeft laten bouwen om er een gevangenis en een gerechtshof in onder te brengen.

Tegenwoordig wordt vrijwel het hele gebouw als residentie gebruikt. De enige uitzondering wordt gevormd door de ruimtes aan het Piazza del Plebiscito, die als postkantoor dienst doen.

Palazzo delle Carceri – Prossedi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email