Palazzo Cittanova Cremona

Het Palazzo Cittanova is een voormalig gemeentehuis van Cremona. Het is een van een aantal in de 13e eeuw gebouwde paleizen die het volk tegen de gevestigde macht van de adelstand vertegenwoordigden.

Palazzo Cittanova Cremona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Corso Garibaldi, 120 – 26100 Cremona (tel. +39 0372414351). Het paleis kan enkel bij speciale gelegenheden bezocht worden.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Cittanova is in 1256 aan de rand van de oude Romeinse stad opgetrokken. Samen met de nabije Sant’Agata Kerk en het Palazzo Trecchi vormde het een nieuwe nucleus van belangrijke gebouwen. In tegenstelling tot eerdere prestigieuze paleizen vertegenwoordigde deze nieuwe groep bouwwerken echter het volk in plaats van de notabelen.

Het eerste gemeentehuis was het Palazzo Comunale, dat met andere belangrijke gebouwen waaronder de Kathedraal aan het Piazza del Comune staat.

Het Palazzo Cittanova is een kleinere en soberdere versie van het Palazzo Comunale. De façade aan de kant van het plein bestaat uit twee niveaus. Het onderste bestaat uit een portico met zuilen en Gotische bogen en een houten cassettenplafond. Hierboven bevindt zich een bakstenen deel met pijlvormige kantelen en vier trifora’s die in één grote ruimte uitkomen.

Gedurende de 14e eeuw vergaderden de leden van het Consiglio della Città Nova (“Raad van de Nieuwe Stad”) in het gebouw. Later zou het de zetel worden van het Gilde der Handelaars in Bombazijn, een sterke geweven textielstof.

In latere eeuwen kreeg het gebouw steeds nieuwe functies, die ook tot nieuwe verbouwingen leidden. In 1576 werd het een kazerne en in 1805 zetel van het archief der notarissen. Na een ingrijpende restauratie in de 20e eeuw is het omgebouwd tot congres- en cultureel centrum.

Corso Garibaldi, 120 – Cremona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email