Palazzo Comunale Chioggia

Het Palazzo Comunale staat halverwege de Corso del Popolo in Chioggia. Het vervangt het in 1817 afgebrande voormalige gemeenthuis van de stad. De belangrijkste zalen van het paleis zijn van een aantal kunstwerken voorzien.

Palazzo Comunale Chioggia

Adres: Corso del Popolo 1193, 30015, Chioggia.

Geschiedenis en beschrijving

Het oorspronkelijke Palazzo Comunale is in 1228 gebouwd. Nadat het bij een brand in 1817 verwoest werd moest het opnieuw opgebouwd worden.

Van het oude gemeentehuis was enkel de met standbeelden versierde balustrade overgebleven. Deze is nu te zien op het plein voor het Palazzo Vescovile.

Deze nieuwe versie wordt door een neoclassicistische architectuur gekenmerkt. Het gebouw rust op een enorme portico. De massieve aard van het paleis was bedoeld om de macht van de toen heersende Habsburgers te tonen. Later deed het gebouw een tijd als gevangenis dienst.

Een aantal zalen van het paleis wordt door kunstwerken opgeluisterd. De triptiek “De Rechtspraak tussen de heiligen Felice en Fortunato” is in 1436 door Jacobello del Fiore geschilderd. De anonieme “Christus met de heiligen Felice en Fortunato” stamt uit de 14e eeuw. Felice en Fortunato zijn overigens de schutsheiligen van de stad.

Het norme “Laatste Avondmaal” in de raadszaal is van de hand van Antonio Vassilacchi, een volgeling van Tintoretto en Veronese.

Er zijn ook een aantal tekeningen te zien van de hand van Rosalba Carriera, een van de weinige vrouwelijke schilders die in de 18e eeuw bekendheid genoot. Ze woonde in een gebouw aan de Corso de Popolo, waar Carlo Goldoni, de schrijver van “Pinocchio” later ook vier jaar van zijn leven zou doorbrengen. Carriera was vooral bekend vanwege haar pastelschilderijen.

De marmeren put op de binnenplaats stond oorspronkelijk bij het Oratorio dei Filippini.

Palazzo Comunale, Chioggia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email