Palazzo degli Elefanti Catania

Het Palazzo degli Elefanti (Via Vittorio Emanuele II, 167) staat aan de noordkant van het Piazza Duomo in Catania. Het is meteen na de verschrikkelijke aardbeving van 1693 gebouwd. Architecten die aan het project meewerkten waren onder andere Giovan Battista Longobardo, Giovan Battista Vaccarini en Carmelo Battaglia.

Palazzo degli Elefanti Catania

Openingstijden en toegangsprijs

Het Palazzo degli Elefanti is het huidige gemeentehuis van Catania en kan enkel van buiten bezichtigd worden. Telefoon: +39 095 7421111.

Geschiedenis

Palazzo degli Elefanti Catania
Palazzo degli Elefanti

Het Palazzo degli Elefanti of het Palazzo Municipale is meteen na de aardbeving van 1693 gebouwd. Het al bestaande Palazzo Senatorio was bij deze aardbeving ingestort. De stad beschikte dankzij een door Frederik II van Aragon verstrekt privilege al sinds 1320 over een eigen stadsraad.

Verschillende architecten hebben een steentje aan de bouw bijgedragen, maar de belangrijkste was Giovan Battista Baccarini.

Beschrijving

Het is vierkant van vorm en heeft een binnenplaats met aan twee zijden een dubbele portico. Aan iedere zijde is een ingang met een atrium. De ingang aan het Piazza Duomo wordt door een groot, met het centrale balkon verbonden, portaal gekenmerkt.

In 1735 begon de in Catania alomtegenwoordige Vaccarini zich met de architectuur te bemoeien. Hij liet de zuilen door pilaren vervangen en bouwde het door drie enorme zuilen ondersteunde het balkon boven de ingangspoort.

De twee beeldengroepen op het timpaan waren in die tijd in de mode. Het wapenschild tussen de twee groepen is dat van de stad zelf.

Het is vanaf dit balkon dat de hoogwaardigheidsbekleders van de stad de festiviteiten rond Sant’Agata aanschouwen.

De eretrap die op de binnenplaats uitkomt is in de 19e eeuw door Stefano Ittar toegevoegd.

Het interieur van het Palazzo degli Elefanti wordt opgeluisterd door schilderijen van onder andere Giuseppe Sciuti, Emilio Greco en Francesco Contraffatto.

Bij de ingang staan twee koetsen uit de 18e eeuw, die beide bij de festiviteiten ter ere van Sant’Agata gebruikt worden. Op 3 Januari worden de autoriteiten in deze koetsen naar de San Biagio Kerk op het Piazza Stesicoro gereden om was aan de heilige te aan te bieden,

Adres en openbaar vervoer

Het adres van het Palazzo degli Elefanti is Piazza del Duomo, snc – Catania. Tel.: +39 095 7421111.

Palazzo degli Elefanti – Piazza Duomo, Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email