Palazzo dei Priori Assisi

Het Palazzo dei Priori van Assisi bevindt zich op het centrale plein Piazza del Comune van de stad. Behalve het gemeentehuis is ook het VVV en er gevestigd. De Pinacotheek van Assisi, die zich ook enkele jaren in het begin van de 20e eeuw in het gebouw bevond, is nu verhuisd naar het Palazzo Vallemani.

Palazzo dei Priori Assisi

Adres, toegangsprijs en openingstijden

Het adres is Piazza del Comune, snc. Openingstijden en toegangsprijs onbekend.

Geschiedenis Palazzo dei Priori Assisi

Palazzo dei Priori Assisi - Gewelf
Gewelf

De Priori waren de magistraten van de stad. In 1337 kochten ze het gebouw naast het Palazzo del Popolo en lieten een gewelf bouwen dat de twee palazzi verbond. Dit gewelf werd in 1556 door Raffaellino del Colle beschilderd met groteske figuren en zou Volta Pinta genoemd gaan worden.

Aan de niet erg regulaire façade van het palazzo is te zien dat het oorspronkelijk uit vier kleinere gebouwen bestond.

Aan het einde van de 15e eeuw, toen Sixtus IV della Rovere paus was, werd het gebouw grondig gerestaureerd.

Het bestond uit een ondergronds gedeelte (dat eigenlijk op dezelfde hoogte lag als de antieke Romeinse straat), vervolgens kwam de begane grond waar de in 1468 opgerichte Monte di Pietà gehuisvestigd was en een bovenste verdieping waar de Priori hun residentie hadden.

Op de bovenste verdieping hangt een gedenkplaat die er in 1542 geplaatst is door Giovanni Andrea Cruciani en de verdeling van Assisi in terzieri herdenkt. (Een terziere was een wijk in een stad die in drie distrikten verdeeld was.) De wapenschilden van de personen die zeggenschap over deze wijken hadden worden erop afgebeeld. Buiten Cruciani zelf waren dit Paus Paulus III Farnese en de kardinalen Ascanio Parisani en Alessandro Farnese. Vòòr deze verdeling bestond Assisi uit vijf distrikten, één voor iedere stadspoort.

In 1860, na de éénwording van Italië, werden en aantal van de binnenmuren van het Palazzo dei Priori gesloopt om er de gemeentelijke administratie beter te kunnen huisvestigen.

De schilderijen in de ontvangsthal zijn van de hand van Alessandro Venanzi en stammen uit 1870. Als onderwerp hebben ze de verschillende kastelen en villa’s van Assisi zelf. Onder deze schilderijen ziet men een band met de wapenschilden van de in die tijd belangrijkste families van de stad.

Middenin het gewelf is het wapenschild van Assisi afgebeeld, op een blauwe ondergrond met een zilveren kruis en een gouden leeuw.

De versieringen in de Sala del Consiglio (Raadszaal) stammen uit het begin van de 20e eeuw. De architekt en schilder Carlo Gino Venanzi was verantwoordelijk voor zowel de houten meubels als voor de allegorische fresco’s op het plafond, die de School, de Weldadigheid, de Arbeid en de Hygiëne verbeelden die de Eendracht roemen in een tijd van Gerechtigheid en Vrijheid. Achttien lunetten zijn versierd met portretten van belangrijke personages. De pendentieven zijn versierd met de wapenschilden van de belangrijkste steden van Umbrië.

Palazzo dei Priori, Assisi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email