Palazzo dei Priori Volterra

Het Palazzo dei Priori is het gemeentehuis van Volterra en staat aan het centrale plein van de stad, dat Piazza dei Priori heet. De Sala del Consiglio en de Sala della Giunta zijn open voor het publiek.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza dei Priori, 1, 56048 Volterra. Telefoon: +39 0588 86050. Openingstijden: 14 Maart t/m 1 November van 10.30 tot 17.30 uur; van 1 December t/m 8 Januari van 10.00 tot 18.00 uur; de rest van het jaar van 10.00 tot 16.30 uur. Toegangsprijs: 5 Euro (3 Euro voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud, gratis voor kinderen tot 6 jaar). De Volterra Card is geldig.

Palazzo dei Priori Volterra

Geschiedenis

Zoals op een bordje naast de ingang aangegeven wordt is het Palazzo dei Priori van Volterra ontworpen door de architect Riccardo. Hoewel de fundering in 1208 gelegd werd, duurde het bijna een halve eeuw voordat het paleis voltooid werd. Dit gebeurde in 1254, al werden de eerste vergaderingen er pas drie jaar later gehouden.

De façade van het paleis is in de loop der eeuwen vaak gerestaureerd. Een grote verbouwing vond in 1472 plaats, nadat Florence de macht in de stad in handen genomen had. De loggia werd verwijderd en twee deuren die toegang gaven tot het gebouw werden dichtgemetseld. Vanaf dat moment was het de residentie van de Commissari del Capitano di Giustizia uit Florence. De twee pilaren aan de zijkanten met de marzocchi (de marzocco was het Florentijnse symbool van de macht van het volk.) die een schild hooghouden stammen ook uit deze tijd.

In 1513 gaven de Medici het paleis terug aan de inwoners van Volterra. Drie jaar later werd de Sala del Consiglio (“Gemeenteraadszaal”) gebouwd.

Beschrijving

Op de façade is de lengtemaat van de stad, de canna, afgebeeld. De canna was in die tijd de lengtemaat in een groot deel van het huidige Italië. Een probleem was dat deze in elke stad een eigen lengte aangaf, meestal ergens tussen de twee en de drie meter.

Ook zijn er op de façade vaandel- en fakkelhouders te zien, evenals de wapenschilden van de Florentijnse magistraten uit de 15e en 16e eeuw.

Een zeshoekige toren steekt boven het paleis uit. Deze werd na de aardbeving van 1846 door Mazzei gerestaureerd, waarbij de houten klokkamer door de huidige achthoekige versie vervangen werd.

De vensters van de tweede en derde verdieping tonen nog steeds de Romaanse structuur. De eerste verdieping wordt echter gekenmerkt door de typisch Florentijnse bifora’s met puntbogen.

Zowel de klok als de kantelen zijn pas later toegevoegd.

Kunstwerken

Interieur Palazzo dei Priori
Wapenschilden in de Sala del Consiglio

De fresco “Kruisbeeld met Heiligen” is door Pier Francesco Fiorentino geschilderd, terwijl de “Maagd met Kind” aan Raffaellino del Garbo toegewezen wordt.

De Sala del Maggior Consiglio wordt opgeluisterd door een “Maria-Boodschap tussen de heiligen Cosma en Damiano en de Heilige Giusto en Ottaviano”. Het werk is in de 14e eeuw door Jacopo di Cione Orcagna samen met Nicolò di Pietro Gerini geschilderd. Rechts is een doek te zien dat de “Bruiloft” verbeeldt, Dit is in de 16e eeuw door Donato Mascagni geschilderd. De zaal wordt verder versierd met 19e eeuwse wapenschilden.

De zaal naast de Sala del Consiglio wordt de Sala della Giunta genoemd. Hier is een vroege versie te zien van de “Maria-Boodschap” in de Raadszaal.

Cosimo Daddi schilderde het paneel dat “Aulus Persius Flaccus” verbeeldt. Persio Flacco was een in Volterra geboren Romeinse dichter uit de 1e eeuw. Het theater van de stad is eveneens naar hem genoemd.

Andere kunstwerken in de Sala della Giunta zijn een doek dat de “Heilige Hiëronymus” verbeeldt en twee door Giandomenico Ferretti in de 18e eeuw gemaakte schilderijtjes. Deze werken hebben beide de “Aanbidding der Wijzen” als thema. Ignazio Hugford schilderde de “Geboorte van de Maagd” en Donato Mascagni “Job”.

Piazza dei Priori, 1 – Volterra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email