Palazzo del Popolo Orvieto

Het Palazzo del Popolo is het belangrijkste gebouw aan het Piazza del Capitano del Popolo in Orvieto. Het is in de 13e eeuw gebouwd en heeft in de loop der eeuwen verschillende functies gehad. Op het plein zelf wordt twee keer per week een markt gehouden.

Palazzo del Popolo Orvieto

Het belangrijkste gebouw aan het plein is het in de 13e eeuw gebouwde Palazzo del Popolo, dat gekenmerkt wordt door de indrukwekkende kantelen.

Gedurende de middeleeuwen was het paleis de zetel van de Capitano del Popolo, die de belangen van het gewone volk vertegenwoordigde in onderhandelingen met de adelstand. Nadat dit ambt in 1250 in het leven was geroepen moest men ook een gebouw neerzetten dat de functie van “Kapitein van het Volk” recht aandeed.

Als resultaat werden een aantal al bestaande gebouwen met de grond gelijk gemaakt, om zo eerst het plein en vervolgens het palazzo neer te kunnen zetten. De aanleg van het plein duurde van 1281 tot 1284. De opdrachtgever was Ranieri della Greca, die zelf ook twee keer als Capitano del Popolo dienst deed.

De constructie van het Palazzo del Popolo zelf werd in het begin van de 14e eeuw voltooid.

Van 1292 tot 1319, toen ze hun eigen gebouw kregen, vergaderden de magistraten hier. Van 1398 tot 1408 was het gebouw in handen van de pauselijke bisschoppen en hierna kwam het in handen van de Podestà.

Later had het andere functies, eerst als zetel van een universiteit voor rechten en theologie, vervolgens als theater en uiteindelijk als congres- en tentoonstellingsgebouw.

In de 20e euw zijn bij werkzaamheden aan het paleis de ruïnes van een Etruskische tempel uit de 5e euw voor Christus gevonden.

De architectuur van het gebouw heeft als voorbeeld gediend voor een aantal later opgetrokken paleizen in de stad. Vooral de bogen op de begane grond en de typische raamkozijnen komen steeds terug.

Opvallend zijn de toren aan de rechterkant van het paleis en de enorme trap die naar de ingang voert aan de andere kant.

Naast de grote zaal bevindt zich een terras, dat een schitterend uitzicht over het plein toont.

Het Piazza del Capitano del Popolo bevindt zich iets ten noorden van de Torre del Moro. Op dit plein wordt elke donderdag en zondag een markt gehouden.

Piazza del Capitano del Popolo – Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *