Palazzo della Frumentaria Sassari

Het Palazzo della Frumentaria is een historisch gebouw in Sassari. Het staat op het gelijknamige plein, dichtbij de voormalige Porta Macello stadspoort. De Frumentaria, zoals de Sassaresi het noemen, was oorspronkelijk bedoeld als graanopslagplaats, maar werd in de 19e eeuw tot kazerne omgevormd. Tegenwoordig is het de zetel van het Museo della Cittá.

Palazzo della Frumentaria Sassari

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via delle Muraglie, 2, 07100 Sassari. Telefoon: +39 079 200345. Openingstijden: Van 10.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 20.00 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: Onbekend.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo della Frumentaria Sassari
Tweede verdieping

Het Palazzo della Frumentaria is in twee verschillende periodes gebouwd. De eerste fase duurde van 1597 tot 1598 en de tweede van 1607 tot 1608. Het was toen nog enkel bedoeld als graanopslagplaats. Al vanaf 1362 had Sassari het privilege het graan tegen een bepaalde lage prijs te mogen kopen. Ook mocht de stad elk jaar een bepaalde hoeveelheid van de omringende dorpen opeisen. Het graan dat in de Frumentaria opgeslagen werd mocht enkel in geval van schaarste als gevolg van een  oorlog of hongersnood aangebroken worden.

Het gebouw bestaat eigenlijk uit twee vrijwel identieke eenheden, op twee niet met elkaar verbonden verdiepingen. Deze eenheden zijn van binnen wel op verschillende wijzen ingericht.

De onderste bestaat uit drie ruime rechthoekige met elkaar verbonden zalen met een vrij laag plafond. De tweede verdieping kan men enkel bereiken vanaf een trappenhuis in de Via delle Muraglie. Dit gedeelte heeft een houten plafond, dat door grote ronde bogen gedragen wordt.

Vanaf 1833 doet het gebouw niet meer als graansilo dienst. Het Palazzo della Frumenteria werd eerst tot kazerne en later tot timmermanswerkplaats omgebouwd. Nog later werd het de zetel van de Unione Popolare.

Tegenwoordig wordt het complex als tentoonstellingsruimte gebruikt, vooral voor contemporaine kunst-exposities.

Via delle Muraglie, 2, 07100 Sassari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email