Palazzo della Loggia Brescia

Het Palazzo della Loggia in Brescia staat op het plein van dezelfde naam. Het is in 1574 door de architect Tommaso Formentone ontworpen. De wit-marmeren façade wordt gekenmerkt door een loggia die door zuilen ondersteund wordt. De pendentieven zijn versierd met borstbeelden van Romeinse keizers. De Salone Vanvitelliano is door de van oorsprong Nederlandse architect Vanvitelli (“Van Wittel”) ontworpen en door Cresseri van fresco’s voorzien. Tegenwoordig is het Palazzo della Loggia de zetel van de gemeenteraad.

Palazzo Della Loggia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza della Loggia, 1 – 25121 Brescia (tel. +39 0302977217). Metro: Vittoria. Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.30 en van 14.00 tot 19.00 uur; zaterdagvan 09.00 tot 12.30 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo della Loggia Brescia
Palazzo della Loggia

Het Palazzo della Loggia fungeerde al als zetel van de speciale raad van aristocraten in de tijd dat Brescia nog deel uitmaakte van de Venetiaanse Republiek.

Het is tussen 1492 en 1574 gebouwd. De eerste architect was Filippo de’ Grassi, terwijl Lodovico Beretta het werk zou voltooien.

De façade wordt gekenmerkt door een portico met drie enorme bogen, Korintische halfzuilen en gebeeldhouwde keizerhoofden in ronde nissen.

De bovenste verdieping vertoont maniëristische invloeden, zoals het contrast tussen de vlakke en de extreem versierde oppervlaktes.

De loden koepel is in 1914 toegevoegd en volgt de lijnen van het oorspronkelijke ontwerp. Hiervoor moest wel een halverwege de 18e eeuw door Luigi Vanvitelli toegevoegd dakhuis verwijderd worden.

Piazza della Loggia, 1 – Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email