Palazzo della Provincia Reggio Calabria

Het Palazzo della Provincia in Reggio Calabria heette tot 2015 Palazzo Foti en staat aan wat vroeger het Piazza Vittorio Emanuele II was en nu Piazza Italia heet. Het is de zetel van het Provinciale Administratiekantoor. De officiële naam is nu Palazzo Corrado Alvaro.

Palazzo della Provincia Reggio Calabria

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Italia, 1 – 89125 Reggio Calabria.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo della Provincia Reggio Calabria
Palazzo della Provincia

Het Palazzo Foti is in 1913  door Camillo Autore en Gaetano Spinelli ontworpen. Het is pas zeven jaar later gebouwd, maar wel met verschillende modificaties aan het originele project. Het paleis is genoemd naar Pietro Foti, die burgemeester van de stad was.

Voordat het Palazzo Foti opgetrokken werd stond hiet het Palazzo dell’Intendenza, maar dit werd in 1908 als gevolg van een aardbeving geheel verwoest. Een gelijkaardige geschiedenis is die van het Palazzo Municipale, dat aan hetzelfde plein staat.

Het exterieur wordt gekenmerkt door het centrale deel van de façade dat ten opzichte van de rest van deze gevel wat verder uitsteekt. Brede trappen voeren naar drie eendere toegangsdeuren. Het bovenste deel wordt opgeluisterd door een met allerhande motieven versierde balustrade.

In de ontvangstzaal staat een Romeins altaar.

De Raadszaal (Sala del Consiglio) wordt opgeluisterd door verschillende kunstwerken. schilderingen en. Het opvallendst is een groot marmeren werk van Alessandro Monteleone, dat  de “Martelaars van Gerace”, de “Landing van Garibaldi” en de “Verdediging van Reggio” verbeeldt. Verder zijn er mozaïeken van de hand van Alfredo Mori, die het “Wonder van San Paolo”, de “Brandende Zuil” en de “Deelname aan de Kruistochten door de Adelstand van de Stad” verbeelden. Het schilderij “De Boeren” is van de hand van Domenico Augimeni, terwijl de “De Graanoogst” door Benassai geschilderd is.

De Rode Zaal (Salone Rosso) heeft de grote plafondschildering “Fata Morgana” als belnagrijkste bezienswaardigheid.

Piazza Italia, 1 – Reggio Calabria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email