Palazzo della Provincia Sassari

Het Palazzo della Provincia is het opvallendste gebouw aan het centrale plein van Sassari, Piazza d’Italia. Dit heeft er gedeeltelijk mee te maken dat het de hele noordzijde van het plein in beslag neemt. Gedurende de zomer worden er allerhande evenementen georganizeerd.

Palazzo della Provincia Sassari

Het Palazzo della Provincia is tussen 1873 en 1889 gebouwd. De architecten Eugenio Sironi en Giovanni Borgnini waren verantwoordelijk voor de neo-classicistische stijl van het paleis. De zalen en hallen van het gebouw bevinden zich rond een grote centrale binnenplaats met een portiek, waar in de zomermaanden concerten, theatervoorstellingen en exposities gehouden worden.

De voorgevel bestaat uit drie rijen vensters, met onder een het dak een fries.

De Aula Consiliare op de eerste verdieping is in 1881 door Giuseppe Sciuti van een serie muurschilderingen voorzien die de geschiedenis van Sassari als thema hebben. Op het gewelf is een allegorische voorstelling van de Savoye-dynastie te zien. Op de muur tegenover de presidentiële zetel is de verkondiging van de statuten van Sassari afgebeeld, terwijl op de andere muur de aankomst van Giovanna Maria van Anjou in de stad te zien is. De cyclus is een goed voorbeeld van het historische realisme dat in Italië vooral op literatuurgebied in die tijd in zwang was.

Naast deze aula bevindt zich het zogenaamde “koninklijke appartement”, dat in 1884 speciaal ingericht werd ter gelegenheid van een bezoek van de koning en koningin. Het bestaat uit drie kamers met de originele ornamenten en meubelstukken.

Piazza d’Italia – Sassari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email