Palazzo della Ragione Bergamo

Het Palazzo della Ragione staat tussen het Piazza Vecchia en het Piazza Duomo in het centrum van Bergamo. Het is de portico onder het paleis die de verbinding tussen de twee pleinen vormt. Het gebouw wordt gekenmerkt door een zonnewijzer. Het wordt ook wel Palazzo Vecchio genoemd en is de zetel van het Museo degli Affreschi.

Palazzo della Ragione Bergamo

Adres: Piazza Vecchia – Bergamo. Openingstijden: Elke dag geopend. Toegang: Gratis, tenzij er special tentoonstellingen zijn.

Geschiedenis

Palazzo della Ragione Bergamo
Façade aan het Piazza Vecchia.

Het Palazzo della Ragione is het oudste gemeentehuis in Italië. Het is na de Vrede van Konstanz in 1883 gebouwd. Het vredesverdrag was een overeenkomst tussen Frederik I Barbarossa en de Lombardische Liga, die onder leiding van Milaan stond. De keizer stond hierbij de regaliën af, maar bleef wel jaarlijks een som geld krijgen. In ruil hiervoor kregen de steden in de Liga autonomie, al moesten de gekozen consuls wel door een keizerlijke nuntius bevestigd worden.

Nadat de Venetianen de macht in de stad overnamen kreeg het gebouw de nieuwe taak van gerechtshof. Hieraan is ook de huidige naam te danken.

De huidige aanblik is te danken aan een verbouwing rond het jaar 1540.

Beschrijving

Palazzo della Ragione vanaf het Piazza del Duomo in Bergamo
Vanaf het Piazza del Duomo

De begane grond van het paleis is een portico en verbindt de twee belangrijkste pleinen van de stad met elkaar.

Op de grond van deze portico is een door de abt Giovanni Albrici in 1798 gemaakte meridiaan te zien. De zonnestralen schijnen door een zeven meter hoge geperforeerde plaat en geven aan wanneer de zon op zijn hoogste punt is en in welk teken van de dierenriem we leven.

Sala delle Capriate en Frescomuseum

Vanaf de Sala delle Capriate op de eerste verdieping heeft men een uitzicht op het Piazza Vecchia. In het Museo degli Affreschi zijn ongeveer 100 muurschilderingen te zien, die afkomstig zijn uit gebouwen uit de stad en de directe omgeving.

De grootste attractie van het museum wordt gevormd door de door Bramante geschilderde fresco’s die de façade van het Palazzo del Podestà sierden. Hierop zijn de Zeven Wijzen van Griekenland te zien met werken van Seneca in hun handen. Chilon van Sparta, met het open boek waarop de woorden Jupiter alta humilitat et humilia exaltat te lezen zijn, is in werkelijkheid een zelfportret van Bramante. De betekenis van deze woorden is overigens “Jupiter vernedert de arroganten en eert de nederigen”.

Palazzo della Ragione, Piazza Vecchia, Bergamo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email