Palazzo Ducale Sassari

Het Palazzo Ducale in Sassari is tegen het einde van de 19e eeuw in opdracht van Don Antonio Manca gebouwd, nadat hij tot Graaf van Asinara was benoemd. Het staat midden in het historische centrum en verving het voormalige familiehuis. Een aantal al bestaande woningen werd in het project geincorporeerd. Nadat het in 1878 de zetel van het gemeentehuis was geworden werd het in 1899 door de stad gekocht.

Palazzo Ducale Sassari

Adres: Piazza del Comune, 1, 07100 Sassari. Openingstijden: Van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 13.30 en van 16.30 tot 19.30 uur; zaterdag van 09.30 tot 13.00 uur. Gesloten: Zondag en maandag.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Ducale is tussen  1775 en 1804 in opdracht van Antonio Manca opgetrokken, meteen nadat deze tot Graaf (Duca) van Asinara benoemd was. Asinara is het eiland net buiten de noordwestkust van Sardinië. Om de bouw te verwezenlijken moest men wel een andere bezitting van de familie met de grond gelijkmaken en enkele nabije woningen in de nieuwe residentie incorporeren.

Van 1860 tot 1878 was het de zetel van, eerst, de prefectuur en vervogens de Provinciale Administratie. Hierna werd het de zetel van het Gemeentehuis van de Stad, die het in 1900 aanschafte.

Het Palazzo Ducale bestaat uit drie verdiepingen. De voorgevel wordt gekenmerkt door verschillende soorten vensters. De ramen van de bovenste verdieping zijn met art-déco motieven versierd.

Het hoofdportaal voert naar een grote gewelfde hal, van waaruit een trap naar de belverdieping voert. Hier kan men verschillende zalen bezichtigen. Dit zijn onder andere de oude kapel en de raadszaal, die oorspronkelijk als balzaal en als ontvangstzaal van de Graaf dienst deed.

De binnenplaats was toen nog een tuin, met sinaasappel- en citroenbomen, en een ronde put. Op de put stond Bacchus, omringd door vier marmeren borstbeelden die de zon, de maan, de ster en de komeet verbeeldden. Deze beelden kan men nu in de “Kamers van de Graaf” op de begane grond bezichtigen.

Piazza del Comune, 1 – Sassari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email