Palazzo Fodri Cremona

Het Palazzo Fodri wordt beschouwd als het belangrijkste Renaissance gebouw van Cremona. Het is één van drie paleizen die de familie Fodri in de stad toebehoorden.

Palazzo Fodri Cremona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Corso Giacomo Matteotti, 17 – 26100 Cremona (tel. +39 0372 421011). Het gebouw kan enkel op verzoek bezocht worden.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Fodri is tegen het einde van de 15e eeuw door Guglielmo de Lera ontworpen en gebouwd. Dit gebeurde bovenop enkele al bestaande structuren. De opdrachtgever was Benedetto Fodri, die tot de rijkste en machtigste handelaarsfamilies van de stad hoorde.

De façade en het portaal zijn het werk van Alberto Maffiolo. De terracotta friezen op deze façade zijn vervaardigd door de uit Cremona zelf afkomstige Rinaldo de Stauris.

De binnenplaats wordt aan drie kanten door een portico begrensd. De noordzijde is versierd met fresco’s die aan  Antonio della Corna of Giovan Pietro da Cemmo toegeschreven worden.

Hoewel het gebouw vaak gerestaureerd is is de oorspronkelijke structuur niet wezenlijk veranderd. Hoogtepunten zijn de twee 15e eeuwse grote zalen op debegane grond en op de eerste verdieping.

Behalve het Palazzo Fodri bezat de familie van die naam nog twee paleizen in de stad. Een van deze twee staat bekend vanwege een fresco-cyclus die deels gebaseerd is op de “Metamorphose” van Ovidius.

Corso Giacomo Matteotti, 17 – Cremona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email