Palazzo Grimani di San Luca Venetië

Het Palazzo Grimani di San Luca is een historisch gebouw in de wijk Castello in Venetië. De ontwerper van dit prachtige gebouw aan het Canal Grande was Michele Sanmicheli, die echter zou sterven voordat de constructie af was.

Palazzo Grimani di San Luca Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres Palazzo Grimani di San Luca: Ramo Grimani, 4858 – 30124 Castello, Venezia. Telefoon: +39 041 520 034. Openingstijden: Van 08.15 tot 19.15 uur; zondag van 14.00 tot 19.00 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: Niet bekend. (NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Grimani di San Luca Venetië
Palazzo Grimani di San Luca

Het Palazzo Grimani is één van minstens vier gebouwen in de stad die dezelfde naam hebben. Om het van de andere paleizen te onderscheiden wordt het dan ook Palazzo Grimani di San Luca genoemd.

Het is tussen 1541 en 1575 gebouwd en is het enige niet in Gotische stijl opgetrokken gebouw in de directe omgeving. Het is ontworpen door Michele Sanmicheli, die vooral bekend is vanwege de vele gebouwen die hij in zijn geboortestad Verona ontworpen heeft.

Het belangrijkste kenmerk van de façade wordt gevormd door de pilaren en zuilen die ten opzichte van de vensters die ze omlijsten verder dan normaal naar voren steken.

De vensters zelf zijn ook groter dan gewoonlijk en hier is een verhaal aan verbonden. De op een jongedame verliefde eigenaar van het paleis werd afgewezen omdat hij niet rijk genoeg zou zijn. Hierop liet alle vensters van zijn eigendom groter maken dan de hoofdingang van het paleis van zijn geliefde. Waarschijnlijk is het verhaal niet waar, maar de moeite van het vertellen is het wel.

Sanmichele zou de voltooiing van zijn ontwerp niet meer meemaken. Toen hij in 1559 stierf, waren enkel de begane grond en een deel van de belverdieping nog maar gebouwd. Eerst Giangiacomo de’ Grigi, en vervolgens Antonio Rusconi, zouden het werk uiteindelijk afmaken.

Palazzo Grimani di San Luca, Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *