Palazzo Manca d’Usini Sassari

Het Palazzo Manca d’Usini of gewoonweg Palazzo d’Usini is een historisch gebouw in het centrum van Sassari. Het paleis wordt gezien als het eerste voorbeeld van een niet-kerkelijke Renaissance constructie in Sardinië.

Palazzo Manca d’Usini Sassari

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo d’Usini is in 1577 op last van Jaime Manca op al bestaande laat-Gotische constructies gebouwd. De voorgevel van dit gebouw bevindt zich aan het Piazza Tola. De opdrachtgever maakte waarschijnlijk gebruik van militaire architecten als de broers Palearo-Frattino, die in die jaren veel werk op het eiland tot uitvoering brachten.

Na de constructie van het Teatro Civico werd het Palazzo d’Usini de zetel van het het Casa Comunale. Deze situatie duurde van 1879 tot 1900.

Na een interne verbouwing en de bouw van een tweede verdieping werd het de zetel van de gemeentelijke bibliotheek.

De voorgevel wordt gekenmerkt door een hoofportaal met enige architraven waarin inscripties te zien zijn. De wapenschilden aan weerszijden van het portaal zijn die van de Manca en tonen een schild met een gewapende arm.

Via het portaal komt men in een door half-ronde bogen gekenmerkte hal. Deze voerde vroeger naar de nu niet meer bestaande tuin van het paleis.

Piazza Tola – Sassari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email