Palazzo Municipale Reggio Calabria

Het Palazzo Municipale (“Gemeentegebouw”) van Reggio Calabria heet eigenlijk Palazzo San Giorgio en heeft de façade aan het voormalige Piazza Vittorio Emanuele II (nu Piazza Italia). Zoals de naam aangeeft is het de zetel van het gemeentehuis van de stad. Het is in de 20’er jaren van de 20e eeuw opgetrokken.

Palazzo Municipale – Reggio Calabria

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Palazzo San Giorgio – Via del Torrione 96, Reggio Calabria.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Municipale is ontworpen door de uit Palermo afkomstige architect Ernesto Basile. Het is tussen 1918 en 1921 opgetrokken, maar de inwijding vond pas plaats in 1922. De toenmalige koning Vittorio Emanuele III was bij deze plechtigheid aanwezig.

De stijl van het bouwwerk is wat Italianen Liberty noemen en wij Art Nouveau. Het heeft twee verdiepingen en het grondplan is bijna vierkant. De voorgevel wordt gekenmerkt door verschillende half-ronde vensters en met wapenschilden, friezen en kapitelen versierde pilaren. Een brede kroonlijst met een balustrade rust op deze kapitelen. Boven deze kroonlijst zijn een klok en een bel te zien.

Het paleis is gebouwd op de ruïnes van een bij een aardbeving in 1908 ingestort gebouw.

De begane grond bestaat uit twee delen, die door een lange gang tussen de Corso Garibaldi en de Via Miraglia gescheiden worden.

De eerste verdieping bestaat uit verschillende, schitterend versierde zalen. Deze heten achtereenvolgens Sala dei Lampadari (“Zaal van de Kroonluchters”), Sala del Sindaco (“Burgermeesterzaal”), Sala della Giunta Municipale (“Gemeenteraadszaal”) en de half-ronde Sala del Consiglio (“Raadszaal”).

Tot 2008 werden er in het gebouw ongeveer 250 werken van artiesten uit de streek bewaard, maar die zijn nu in de Pinacoteca Civica, op de eerste verdieping van het Gemeentelijke Theater van Reggio Calabria, te zien.

Via del Torrione 96, Reggio Calabria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email