Palazzo dei Normanni Palermo (Koninklijk Paleis)

Palazzo dei Normanni Palermo (Christus Pantocrator)

Het Palazzo dei Normanni in Palermo is de oudste koninklijke residentie in Europa. Het paleis staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is de huidige provinciezetel. De grootste trekpleister is de Cappella Palatina.

Palazzo dei Normanni Palermo en de Cappella Palatina

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Parlamento, 1 – Palermo. De toeristeningang is echter aan het Piazza Indipendenza. Telefoon: 091 7055611. Openingstijden: Maandag t/m donderdag van 08.30 tot 14.30; vrijdag en zaterdag van 08.30 tot 16.30; zondag van 08.30 tot 09.30 en van 11.30 tot 00.30. Toegangsprijs: 15,50 Euro. (Op dinsdag en donderdag kan men de koninklijke zalen niet bezoeken.)

Geschiedenis Koninklijk Paleis Palermo

De hoofdingang van het gebouw is aan het Piazza Parlamento, maar de toeristeningang is aan het Piazza Indipendenza. Het is elke dag open, maar op dinsdag en donderdag kan men de koninklijke zalen niet bezoeken. Telefoon: +39 091 6262833. Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 08.15 tot 17.40 uur; zon- en feestdagen van 09.00 tot 13.00 uur. Toegangsprijs: 12 Euro; 13-15 jaar: 10 Euro; jonger dan 13: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo dei Normanni Palermo
Palazzo dei Normanni

In het verleden deed het Palazzo dei Normanni dienst als woonst van de hoofden van het Koninkrijk van de Twee Siciliës en later als keizerlijke zetel van Frederik II en Corrado IV.

Het is gebouwd op de plek waar de eerste nederzettingen die tot de stichting van de stad leidden zich bevonden. Dit valt af te leiden uit onder het paleis gevonden resten.

De westelijke vleugel van het gebouw wordt door het Italiaanse leger gebruikt.

Cappella Palatina

De grootste trekpleister is de in 1132 gebouwde en in 1140 ingewijde Cappella Palatina op de eerste verdieping. Deze kapel is eigenlijk een uit drie verdiepingen bestaande, aan de apostel Paulus gewijde, basilica. Hij is in opdracht van Ruggero II gebouwd om als kerk van de koninklijke familie te dienen. De koepel, het dwarsschip en de apsis zijn met Byzantijnse mozaïeken versierd. Deze verbeelden “Christus Pantocrator”, de “Evangelisten” en verschillende gebeurtenissen uit de Bijbel. De Galleria Palatina was, na de aardbeving van 2002, zes jaar lang niet teogankelijk.

Cortile Maqueda en Cortile della Fontana

Hoogtepunten zijn de Cortile Maqueda, met Renaissance loggia’s, en de Cortile della Fontana. Deze binnenplaatsen worden door monumentale trappen met elkaar verbonden.

Vanaf het centrale plein kan men de Santa Maria delle Grazie Kerk binnenlopen.

Hierboven zijn de koninklijke vertrekken, met de Zaal van Hercules, de Zaal van de Onderkoning, de Zaal der Winden en de Zaal van Pompeii.

Van de vier torens staan er nog maar twee in hun geheel overeind. Dit zijn de Torre Pisana en de Torre del Tesoro. Deze laatste wordt ook wel Torre Gioaria genoemd. De Sala Ruggero is in de Torre Pisana en is eveneens met Byzantijnse mozaïeken versierd. Wat ongebruikelijk is is dat deze profane thema’s hebben. Van de Torre Greca is weinig overgebleven.

Sale Duca di Montalto

Een deel van de kelder van het paleis wordt in beslag genomen door de Sale Duca di Montalto. Dit was oorspronkelijk een munitieopslagplaats, maar toen de Bourbons het paleis overnamen werd het tot een stal omgebouwd. Tegenwoordig worden deze zalen als tentoonstellingsruimte gebruikt.

De kunstwerken die er te zien zijn stammen veelal uit de 19e en 20e eeuw. Vertegenwoordigde artiesten zijn onder andere Francesco Lojacono, Antonino Leto, Joan Mirò en Renato Guttuso.

Palazzo dei Normanni, Palermo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email