Palazzo Papadopoli Venetië

Het Palazzo Papadopoli is een Renaissance gebouw aan de noordelijke oever van het Canal Grande in Venetië. Op het moment wordt een deel van het paleis in beslag genomen door het 7-sterren luxe hotel Aman Canal Grande.

Palazzo Papadopoli Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Calle Tiepolo Baiamonte, San Polo 1364 – 30125 Venezia. Openingstijden: Niet toegankelijk voor toeristen. (NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Papadolopi is halverwege de 16e eeuw door Giangiacomo de’ Grigi gebouwd. De opdrachtgever was de familie Coccina.

Later kwam het in handen van de toen nog schatrijke familie Tiepolo, die het in 1837 wegens geldproblemen aan Valentino Comello moest verkopen. In 1852 kocht de Oostenrijker Bartolomeo Stürmer het paleis en in 1664 namen de bankiers Nicolò en Angelo Papadopoli het over.

De Papadolopi kochten hierna ook enkele aangrenzende paleizen zodat ze ruimte hadden om een grote tuin te creëren. In de tuin staat nog steeds een typisch Venetiaanse Gotische put.

Ze gaven de architect Girolamo Levi de opdracht het exterieur een neoklassieke facelift te geven, terwijl het interieur opnieuw ingericht werd volgens de art-niveau stijl.

Op het centrale deel met de grote vensters, halfronde bogen en zuilen na is het gebouw sober versierd. Het opvallendste kenmerk zijn de twee obelisken op het dak.

De monumentale trap en de balzaal waren al door Cesare Rotta van fresco’s voorzien.

In een nis op de tweede verdieping zou een plafondschildering van Gianbattista Tiepolo uit 1750 te zien zijn.

De rijke numismatische collectie van Nicolò Papadopoli Aldobrandini is nu in het Museo Correr te zien.

Artiesten

Giangiacomo de’ Grigi was de zoon van de beroemdere Guglielmo de’ Grigi da Bergamo. Behalve als architect werkte hij ook als beeldhouwer.

Cesare Rotta (1847-1885) is vooral bekend vanwege de hierboven beschreven werken.

Giambattista Tiepolo (1696-1770) is één van de beroemdste uit Venetië afkomstige schilders. Hij was de jongste in een gezin van negen kinderen en stond vooral bekend vanwege zijn kleurrijke art-nouveau schilderingen. Behalve in veel kerken in Venetië zelf zijn zijn werken te zien in de kathedralen van o.a. Udine, Padova en Bergamo.

Palazzo Papadopoli, Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *