Palazzo Platomone Catania

In de 15e eeuw wedijverde het Palazzo Platamone met het Palazzo Biscari over wat het meest luxueuze paleis van Catania was. Het is gebouwd in opdracht van de familie Platamone. Later werd het gedoneerd aan de kerk. Na de aardbeving van 1693 werd wat nog overeind stond in het eveneens opnieuw opgebouwde San Placido Klooster geïncorporeerd. Tegenwoordig is er niet veel meer van te zien dan een loggia in de binnenplaats. Het staat ook bekend onder de naam Palazzo della Cultura.

Palazzo Platomone Catania

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van het Palazzo della Cultura is Via Vittorio Emanuele, 121 – Catania. Telefoon: +39  095 7428038 of 095 7428034. Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur; zaterdag van 10.00 tot 24.00 uur. Toegangsprijs: Gratis. Het gebouw is toegankelijk voor gehandicapten.

Geschiedenis en beschrijving

Het paleis dat ooit bekend stond als Palazzo Platamone heet tegenwoordig Palazzo della Cultura. Het neemt een heel, onregelmatig gevormd huizenblok in beslag. De korte zijde van dit blok wordt grotendeels gevormd door de façade van de barokke San Placido Kerk.

Deze concave voorgevel is in 1769 door Stefano Ittar ontworpen.

Binnen het Palazzo della Cultura zijn nog enige stukken muur van het oude Palazzo Platamone te zien. De families Platamone en Biscari waren de enigen die toestemming hadden een poort in de stadsmuur te openen die direct naar de haven voerde.

Al in de 15e eeuw doneerde de familie het gebouw aan het klooster. Na de aardbeving van 1693 werd het geheel in dit klooster opgenomen. Er is, op de 15e eeuwse grote loggia met balkon niet veel meer van het oorspronkelijke Palazzo Platamone te zien.

Palazzo della Cultura – Via Vittorio Emanuele II 121, Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email