Palazzo del Podestà Viterbo

Het Palazzo del Podestà in Viterbo is één van de gebouwen die samen de Palazzi Comunali vormen. De andere zijn het Palazzo dei Priori en het Palazzo del Capitano del Popolo.

Weetjes Palazzo del Podestà Viterbo

Hoewel het Palazzo del Podestà aan het Piazza del Plebiscito staat, is de ingang aan de Via Ascenzi.

Het is gebouwd in 1264, tegelijkertijd met het Piazza del Capitano del Popolo, maar werd in later jaren vaak gerestaureerd en verbouwd en er is dan ook niet veel over van het originele paleis.

Het balkon aan de kant van het plein is een toevoeging uit de 18e eeuw.

De Torre dell’Orologio (voorheen Torre dei Monaldeschi) torent boven het paleis uit. Deze is in 1487 opnieuw opgetrokken, nadat de eerdere versie in verval geraakt was. Dit geebeurde wel zonder de oorspronkelijke kantelen. De enigszins scheef staande toren is ongeveer 44 meter hoog en wordt opgeluisterd met een keramieken kwadrant en een aantal wapenschilden. De smeedijzeren klok stamt uit 1452.

Vanuit het Palazzo del Podestà kan men via de Pinacotheek direkt het Palazzo dei Priori binnenlopen.

Op de eerste bevinden verdieping twee grote karamieken panelen die door de meesters van Deruta die de langdurende conclaaf waarbij Paus Gregorius X gekozen werd verbeelden, met het Palazzo Papale zonder dak. Het tweede paneel toont de vijf pausen die in Viterbo gekozen zijn.

Onder de toren staat het standbeeld van de leeuw en de palmboom, de symbolen van Viterbo, met daarboven de wapenschilden van Kardinaal d’Este en bisschop Ardinghelli.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *