Palazzo Pretorio Volterra

Het Palazzo Pretorio is een van de belangrijkste gebouwen aan het Piazza dei Priori, het centrale plein van Volterra. Het paleis neemt een hele zijde van dit plein in beslag. De bij het gebouw horende toren wordt de Torre del Porcellino genoemd.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza dei Priori, 2-8 – 56048 Volterra. Openingstijden en toegangsprijs: Het paleis kan enkel van buitenaf bezichtigd worden.

Palazzo Pretorio Volterra

Palazzo Pretorio Volterra
Palazzo Pretorio

Het Palazzo Pretorio bestaat uit enkele in de 19e eeuw samengevoegde middeleeuwse gebouwen. Dit zijn het oorspronkelijke paleis, plus de Torre del Podestà met de twee zijvleugels. Het was de zetel van zowel de Podestà als de Capitani del Popolo, waarbij de eerste de adel vertegenwoordigde en de tweede het volk.

Voordat het paleis gebouwd werd stonden er woningen van een aantal families op de plek.

Overal aan en in het Palazzo Pretorio zijn wapenschilden te zien. Op een groot aantal zijn everzwijnen te zien. Men dacht lang dat dit uit de kluiten gewassen muizen waren, aangezien een van de families die voorheen enkele huizen aan het plein bezaten Topi (“muizen”, dus) heette.

Torre del Porcellino

De inwoners van de stad waren ook niet helemaal overtuigd van het everzwijnschap van de afbeeldingen en gaven het de naam porcellino (“varkentje”). De toren die bij het paleis hoort heet dan ook Torre del Porcellino.

Piazza dei Priori, 2-8 – Volterra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email