Palazzo della Ragione Verona

Verona - Palazzo della Ragione

Het Palazzo della Ragione (ook wel Palazzo del Comune) bevindt zich tussen het Piazza dei Signori en het Piazza delle Erbe in Verona. In de loop der geschiedenis heeft het een groot aantal functies bekleed. Tegenwoordig is het de zetel van de Galleria d’Arte Moderna Achille Forti.

Palazzo della Ragione Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza dei Signori – 37121 Verona (tel. +39 0458001903). Openingstijden: Van 10.00 tot 18.00 uur; zon- en feestdagen van 11.00 tot 19.00 uur.

Geschiedenis

Palazzo della Ragione Verona
Het Palazzo della Ragione wordt ook wel het Palazzo del Comune genoemd.

Het Palazzo della Ragione is tegen het einde van de 12e eeuw gebouwd om er de magistraturen van de stad onder te brengen. Het zag er oorspronkelijk bijna uit als een fort, met vier stevige hoektorens, waarvan er twee nog overeind staan.

Aan de rechterkant bevindt zich de Cortile del Mercato Vecchio, waar in oude tijden de markt van de stad gehouden werd. Vanaf deze binnenplaats beklimt men de Scala della Ragione, een trap waardoor men in het gerechtshof komt. (Via een half-verborgen doorgang onder deze trap komt men bij de Torre dei Lamberti.)

Het Palazzo della Ragione was in de loop der tijden zetel van achtereenvolgens de Comune, de Pretura (arrondissementsrechtbank) en (vanaf 1875) het Hof van Assisen. Gedurende de Venetiaanse overheersing functioneerde het o.a. als Gerechtshof, gevangenis, kantoor van Raad van Notarissen en graanopslagplaats.

De vleugel die zich aan de Piazza delle Erbe kant bevindt is in hande van particulieren en wordt deels als woningen en deels als winkelruimte gebruikt.

De omvangrijkste verbouwingen aan het Palazzo del Comune vonden plaats in de 19e eeuw. Hierbij werd met wisselend succes gepoogd de originele struktuur te herstellen.

De façade van afwisseld baksteen en tufsteen, met triforen en bogen stamt nog uit de Romaanse periode, al werd er wel een en ander aan veranderd tijdens een restauratie in 1524.

De Galleria d’Arte Moderna Achille Forti bevindt zich op de belverdieping van het Palazzo della Ragione.

Palazzo della Ragione, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email