Palazzo Sclàfani Palermo

Het Palazzo Sclafani staat aan het Piazza della Vittoria in het centrum van Palermo. Het is in 1330 gebouwd door de man naar wie het nog steeds genoemd is, Matteo Sclàfani. Tegenwoordig is het de zetel van een legerafdeling.

Palazzo Sclàfani Palermo openingstijden en toegangsprijs

Openingstijden: Behalve gedurende speciale gelegenheden kan het paleis enkel met toestemming van het Comando Militare dell’Esercito bezocht worden.

Geschiedenis en beschrijving

Palazzo Sclàfani Palermo
Palazzo Sclàfani

Het Palazzo Sclàfani wordt gekenmerkt door een vierkant vloerplan en een groot centraal atrium. De ramen op de begane grond zijn in de 19e eeuw toegevoegd. Voorheen kwam het enige licht in het gebouw via de binnenplaats binnen. Het portaal wordt bekroond door een aedicula met twee kraanvogels (het symbool van de familie). Het inlegwerk op de bogen die de eerste verdieping sieren zijn gemaakt van zwarte lavasteen. Toen de familie Sclàfani uitstierf kwam het gebouw in handen van de Spaanse heersers. In 1435 werd het tot burgerziekenhuis omgebouwd.

Triomf van de Dood

Mooiste museums Palermo - Triomf van de Dood

Voor wat ooit de grootste trekpleister van het gebouw was, moet men nu naar de Galleria Regionale della Sicilia. In de 15e eeuw werd het atrium beschilderd met een fresco-cyclus. De beroemdste hiervan is “De Triomf van de Dood”, die na de Tweede Wereldoorlog naar het museum overgebracht is.

Legende

Volgens de overlevering zou Matteo Sclàfani in 1330 door zijn schoonbroer Manfredi Chiaramonte voor een feest in diens prachtige paleis uitgenodigd zijn. Matteo, die een beetje jaloers was, schepte op dat hij binnen een jaar een nog mooier paleis zou kunnen bouwen. Al wordt eraan getwijfeld of dit binnen een jaar gebeurde, heeft hij wel een prachtig gebouw neer laten zetten. De twee kemphanen zouden later, al dan niet vanwege deze weddenschap, op voet van oorlog komen te leven.

Palazzo Sclàfani Palermo adres en openbaar vervoer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email