Palazzo Soliano Orvieto

Het Palazzo Soliano is een van de gebouwen aan het Piazza del Duomo, in het centrum van Orvieto. Het is in de loop der geschiedenis ontelbare keren gerestaureerd. Tegenwoordig doet de begane grond dienst als zetel van het Emilio Greco Museum, terwijl de eerste verdieping op weer een restauratie wacht.

Palazzo Soliano Orvieto

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza del Duomo, 1, 05018 Orvieto. Telefoon: +39 0763 344605. Openingstijden: Van 09.30 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Onbekend.

Geschiedenis

Het Palazzo Soliano is gebouwd in opdracht van Paus Bonifatius VII, nadat deze vrede gesloten had met de stad. Aangezien het laagste deel van de muren ouder lijkt dan de rest van het gebouw, valt aan te nemen dat men gebruik gemaakt heeft van een al bestaande constructie. Er zijn mensen die denken dat het Palazzo Soliano opgetrokken is op de plek waar voorheen de in 1297 gesloopte Santa Maria Prisca Kathedraal stond.

Toen paus Bonifatius in 1303 stierf was d ebouw van het paleis nog niet voltooid. Tot 1321 lag de bouw stil, waarna het gekocht werd door de Opera del Duomo. Het werd opgeknapt om er de werlieden die aan de nieuwe Kathedraal werkten onderak te bieden.

De naam Soliano heeft ermee te maken dat het aan de zonnekant van het plein staat.

Beschrijving

Het gebouw bestond uit een grote hal op de begane grond. Er was een loggia aan de oostkant, met een monumentale trap naar het terras erboven. Dit terras werd gebruikt voor publieke aankondigingen en als ingang naar de eerste verdieping, waar de Curia vergaderde.

Het is niet helemaal duidelijk welke delen van het paleis bij de oorspronkelijke constructie horen. Wel weet men ongeveer hoe het er vroeger uitzag, dankzij een door Ugolino di Prete Ilario geschilderde fresco in de Cappella del Corporale in de Kathedraal van de stad.

In 1460 eeuw liet Paus Pius II het gebouw restaureren. In 1493 vonden, ter gelegenheid van het bezoek van Paus Alexander VI, nog meer werkzaamheden plaats. Het bleef echter een onveilig gebouw. In 1504 klommen carnavalsvierders op het dak, waarna het instortte.

In 1540 kwam het Palazzo Soliano in het bezit van de gemeente, die het gedeeltelijk liet verwoesten en heropbouwen. Tien jaar later kwam het opnieuw in handen van het Opera del Duomo, waarna Ippolito Scalza de opdracht kreeg to verdere restauratiewerkzaamheden.

De laatste grote restauratie vond plaats tegen het einde van de 19e eeuw, toen Paolo Zampi het paleis zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat terugbracht. Het was de bedoeling dat het Museo dell’Opera del Duomo er onderdak zou vinden. Dit gebeurde ook, maar sinds 1989 is de collectie naar de Palazzi Papali verhuisd.

In de loggia van het Palazzo Soliano zijn nog een aantal willekeurige Romeinse objecten te zien, terwijl het Museo Emilio Greco de begane grond in beslag neemt.

Hoogtepunten in de Loggia

Er is een mijlpaal uit het jaar 107 met een inscriptie die aangeeft dat Keizer Trajanus een weg naar Chiusi aan heeft laten leggen.

Een grafsteen met een aan de bevrijde slaaf Ulpiae Terpsidi gewijde inscriptie, die bij toeval in 1881 in het Piazza Grande van Castel Viscardo gevonden is.

De marmeren Venus van Pagliano is bij opgravingen bij de voormalige Romeinse haven Pagliano, buiten Orvieto, gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *