Palazzo Taglieschi Anghiari

Het Palazzo Taglieschi is samen met het Palazzo del Marzocco het belangrijkste gebouw aan het Piazza Mameli in Anghiari. Het is de zetel van het Staatsmuseum van Anghiari.

Palazzo Taglieschi Anghiari

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Mameli, s.n.c.   52031 Anghiari (AR). Tel. +39 0575 788001. Openingstijden: Maandag, woensdag en vrijdag 10.00 – 14.00 uur ; Dinsdag en donderdag 13.00 – 17.00 uur. Gesloten: Zaterdag en zondag. Toegangsprijs: 4 Euro (korting: 2 Euro).

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Taglieschi is het resultaat van de samenvoeging van verschillende middeleeuwse torenhuizen. Het oorspronkelijke gebouw was, op een hoektoren aan de noordkant, tegenover de Sant’Agostino Kerk, na van hout. De vrij kleine toren had een defensieve functie, maar werd ook alsopslagplaats voor goederen gebruikt.

Het paleis werd in 1307 gedeeltelijk door brand verwoest. De wederopbouw werd waarschijnlijk in opdracht van ene Bartolomeo “Il Vecchietto” (het oude mannetje) uitgevoerd.

Later kreeg het typische 14e eeuwse koopmanshuis een Renaissance facelift van Matteo Cane, een huursoldaat die de gemeenschap vertegenwoordigde. Cane, “hond”, was een bijnaam en op de zuil op de hoek van het gebouw was dan ook een, nu niet meer herkenbare, hondekop gebeeldhouwd.

In het Staatsmuseum dat in het gebouw zetelt zijn fragmenten te zien van een “Maria met Kind” verbeeldende fresco, die vroeger de voorgevel sierde.

Palazzo Taglieschi, Anghiari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email