Palazzo Vescovile Orvieto

Het Bisschoppelijk Paleis (Palazzo Vescovile) staat naast de Pauselijke Paleizen (Palazzi Papali) op het Piazza del Duomo in Orvieto. Enige kamers op de begane grond worden gebruikt als zetel van het Museo Archeologico Nazionale. De rest van het paleis is niet toegankelijk.

Palazzo Vescovile Orvieto

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Duomo, 17 – Orvieto. Het Palazzo Vescovile kan enkel van buitenaf bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

Het huidige Palazzo Vescovile is van redelijk recente oorsprong, aangezien het pas in 1956 opgetrokken is. Het vormt een rechte hoek met de Palazzi Papali. Een eerdere versie van het Bisschoppelijk Paleis is gedeeltelijk geincorporeerd in het paleis rechts van het huidige gebouw.

Het eerste Bisschoppelijk Paleis op deze plek werd waarschijnlijk al in de 11e eeuw gebouwd. In 1178 liet Bisschop Riccardo een nieuw gebouw neerzetten. De San Silvestro Kapel die deel uitmaakte van dit paleis, werd in 1212 ingewijd.

Pausen die in deze jaren Orvieto bezochten logeerden meestal in dit paleis. Toen deze visites steeds vaker voorkwamen en ook langer begonnen te duren werden de pauselijke paleizen opgetrokken. De eerste paus die de opdracht tot zo’n paleis gaf was Urbanus IV, die van 1262 tot 1264 in Orvieto verbleef.

In de Cappella del Corporale, de mooiste kapel in de kathedraal van de stad, is een muurschildering te zien waarop het eerste Palazzo Vescovile afgebeeld is. De paus zelf is op dit door Ugolino di Prete Ilario tussen 1357 en 1364 geschilderde werk in de loggia afgebeeld. Op de schildering is ook te zien dat het Palazzo Vescovile toen door middel van een loggia met het Palazzo Soliano verbonden was.

Nadat de pausen Orvieto verlieten werden zowel het Bisschoppelijk Paleis als de Pauselijk Paleizene door de bisschoppen zelf in gebruik genomen.

Rond 1485, toen het Palazzo Comunale buiten gebruik raakte, werd het Bisschoppelijk Paleis als gemeentehuis gebruikt. Dit duurde tot ongeveer 1580.

Piazza Duomo, 17 – Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *