Palazzo Viti Volterra

Het Palazzo Viti heet eigenlijk Palazzo Incontri-Viti en is een van de bekendste historische gebouwen van Volterra. Een deel van het paleis, dat in de 16e eeuw opgetrokken is, doet dienst als zetel van het Persio Flacco Theater.

Palazzo Viti Volterra

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via dei Sarti, 41 – Volterra. Telefoon: +39 0588 84047 of 058887801. Openingstijden: Van 31 Maart tot 1 November van 10.00 tot 13.00 en van 14.30 tot 18.30 uur. De rest van het jaar is reserveren verplicht. Toegangsprijs: 5 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

Balzaal Palazzo Viti Volterra
Balzaal

De opdrachtgever tot de constructie van het Palazzo Viti was de edelman Attilio Incontri. De façade van het gebouw, dat tegen het einde van de 16e eeuw opgetrokken is, is ontworpen door Bartolomeo Ammanati. De voorgevel van het gebouw is veertig meter lang en zestien meter diep.

Oorspronkelijk was het de bedoeling een grote binnenplaats met een portico te creëren, maar deze plannen werden nooit uitgevoerd.

Het voorste deel van het gebouw en de grote tuin worden in beslag genomen door het Persio Flacco Theater, dat in 1828 ingewijd werd.

In 1850 kocht Benedetto Giuseppe Viti, die zijn rijkdom aan de handel in albast verkregen had, het paleis. Hij liet het meteen verbouwen. Toen koning Vittorio Emanuele II het gebouw in 1861 bezocht vond een nieuwe restauratie plaats.

Het Palazzo Viti is tegenwoordig een “huismuseum”. De verzameling bestaat uit objecten die eigendom waren van de voormalige bezitter van het paleis. Dit zijn behalve kunstwerken en antieke meubelen vooral zeldzame boeken en van albast gemaakt kandelaars.

In 1965 werden enkele kamers in het paleis gebruikt door Luchino Visconti voor zijn film Vaghe Stelle dell’Orsa, die de Gouden Leeuw zou winnen bij het Venezia Film Festival.

Persio Flacco Theater

Het Teatro Persio Flacco is genoemd naar een Romeinse dichter uit de 1e eeuw, die ook op het toneelgordijn afgebeeld is

De eerst initiatieven tot de bouw van een eigen theater voor de stad werden in 1816 genomen. Een groep inwoners nam Luigi Campani, die toen zo’n beetje de hof-architect was van Groothertog Ferdinando III van Toscane, in de hand om het werk uit te voeren.

Campani begon zijn taak in 1816 en deed er drie jaar over om het werk te voltooien. De inwijding was in 1820. In datzelfde jaar werd de Accademia dei Riuniti in het leven geroepen. De zestig leden van deze groep kochten samen het hele theater . De groep bestaat nog steeds en heeft nog immer de zeggenschap over zowel het gebouw als de activiteiten die er plaatsvinden.

Via dei Sarti, 41 – Volterra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email