Palermo

Palermo is de hoofdstad van zowel de provincie van dezelfde naam als van het hele eiland Sicilië. Het is ook, met iets minder dan 700 duizend mensen, de vijfde stad van Italië qua inwoneraantal. De stad ligt aan de noordelijke kust van het eiland. Dankzij invallen door verschillende volkeren, die alle hun invloeden achtergelaten hebben, maakt de stad een uiterst eclectische indruk.

Toeristeninformatie Palermo

Regio: Sicilië. Provincie: Palermo. Postcode: 90100. Kengetal: 091. Gemeentehuis: Palazzo delle Aquile, Piazza Pretoria, 1 (tel. +39 0917401111). Het VVV van de stad wordt C.I.T. (Centro di Informazione Turistica) genoemd. Er zijn zes kantoren, die bij de belangrijkste attracties van de stad te vinden zijn. Vier ervan zijn enkel ’s ochtends en vroeg in de middag geopend. De C.I.T.’s Bellini en Cavour zijn ook ’s middags en in de vroege avond open.

Openbaar Vervoer van/naar Palermo

Het dichtstbijzijnde vliegveld heet officiëel Aeroporto Falcone e Borsellino (maar wordt Aeroporto Palermo-Punta Raisi genoemd) en bevindt zich op 35 kilometer bij het stadje Cinisi. Er is een directe treinverbinding met Palermo d.m.v. de zogeheten Trinacria Express trein. De autoweg A29 richting Trapani voert ook naar deze luchthaven.

Er zijn 10 spoorwegstations van verschillende grootte in Palermo. Het belangrijkste is in de 19e eeuw gebouwd en heet gewoon Stazione Centrale.

De grootste haven van de stad heet Porto Civile. Het is hier dat passagiers van de grote cruiseships aan land komen. Buiten deze haven zijn er nog een groot aantal kleinere toeristenhavens en enige vissershavens.

Openbaar vervoer binnen de stad

Er zijn vier verschillende manieren om door de stad te reizen. Het lokale treinsysteem bestaat uit twee lijnen, waarvan er één naar het vliegveld gaat. Het busvervoer binnen de stad wordt verzorgd door de maatschappij AMAT. Enkele lijnen gaan ook naar gemeentes buiten Palermo. Sinds 2015 beschikt de stad ook over vier tramlijnen. AMAT is ook verantwoordelijk voor de car sharing.

Bezienswaardigheden

Cappella Palatina Palermo
Cappella Palatina

De Corso Vittorio Emanuele wordt in de volksmond Càssaro genoemd en is de oudste straat van de stad. Hij loopt langzaam omlaag van de Porta Nuova op de top van de heuvel tot de Porta Felice, die dichtbij de kust staat. Wat opvallend is aan deze straat is dat er vele andere straten op uitkomen, maar dat ze maar door twee wegen doorkruist wordt. Dit zijn de Via Roma en de Via Maqueda. Het kruispunt met deze tweede straat wordt gekenmerkt door enkele historische in een barokke stijl opgetrokken gebouwen.

De beroemdste attracties van de stad zijn de Cappella Palatina, het Teatro Massimo en de Kathedraal. Het bekendste museum is het Museo Archeologico Regionale.

Een mooi uitzicht heeft men vanaf de zogeheten Passeggiata delle Cattive (“Wandelpad van de Treurende Vrouwen”). Dit is een terras op de stadsmuren dichtbij de Porta Felice dat over de zee uitkijkt. Het is in de 17e eeuw aangelegd en is te bereiken via een trap vanaf het Piazza Santo Spirito. De vrouwen die treurden waren weduwen die als gevangenen (captivae, in het Latijn) gezien werden tengevolge van de door de rouwperiode veroorzaakte smart.

Top 10 Bezienswaardigheden Palermo

Geschiedenis

Palermo is al in de 7e eeuw voor Chr. gesticht. De naam komt uit het Grieks (Pánormos) en betekent min of meer “grote haven”. Rond de 11e eeuw zorgden Arabische invloeden ervoor dat de letter n in een l veranderde. Andere namen waaronder de stad bekend stond waren het Fenicische Ziz en het Arabische Madinah, wat “stad” betekent. (Lees verder voor een beknopte geschiedenis van Palermo.)

Winkelen in Palermo

Galleria delle Vittorie

De Galleria delle Vittorie is de bekendste winkelgalerij van Palermo. Het gebouw is op 2 Oktober 1935 ingewijd, wat ook aan de futuristische bouwstijl die gedurende de fascistische periode in zwang was af te lezen is. De bedoeling was om andere al bestaande Italiaanse winkelgalerijen na te bootsen. Het vijf verdiepingen tellende vierkante gebouw heeft aan elke zijkant een ingang. Boven elke ingang zijn fascistische muurschilderingen te zien.

Markten

De oudste, grootste en bekendste markt van Palermo heet Ballarò en bevindt zich dichtbij het Casa Professa aan het Piazza Ballarò. De markt spreidt zich uit tussen het Piazza Casa Professa en de bastions van de Corso Tukory. De wijk waar de markt zich bevindt is tegenwoordig redelijk prestigieus.

De Vucciria Markt wordt op het Piazza Caracciolo gehouden.

Palermo