Pellestrina Venetië

Het eiland Pellestrina bevindt zich dichter bij Chioggia dan bij Venetië zelf. Het is één van de weinige delen van de stad waar men met de fiets terecht kan. Attracties zijn de grote muur langs het strand en het Ca’ Roman Natuurreservaat.

Pellestrina Venetië

Pellestrina Venetië

Pellestrina vanuit de lucht.

Het eiland Pellestrina bestaat uit de dorpen San Pietro in Volta, Portosecco en de stad Pellestrina zelf. Het is 11 kilometer lang en, zelfs op het breedste punt, niet meer dan 1,2 kilometer breed.

De geschiedenis van het eiland begint in de 14e eeuw, tijdens de Oorlog van Chioggia. Na deze oorlog moesten alle nederzettingen op het eiland opnieu opgebouwd worden. Vier adelijke families uit Chioggia kregen hiertoe de opdracht. De namen van deze families, die nog immer de meest voorkomende namen op het eiland zijn, worden nu gebruikt voor de wijken van de stad Pellestrina: Vianello, Busetto, Zennaro en Scarpa.

Bezienswaardigheden Pellestrina eiland

Het eiland wordt gekenmerkt door een groot aantal kerkjes, paleizen en huizen uit de 16e eeuw. De huizen op Pellestrina zijn alle in verschillende kleuren beschilderd, een beetje zoals op het bekendere Burano.

Dorpen

Wanneer U op het eiland aankomt bent U in Santa Maria del Mare. Vanaf hier gaar U naar San Pietro in Volta. Dit dorp wordt gekenmerkt door lage huisjes met moestuinen en een 18e eeuwse kerk.

Portosecco, een dorp dat bekend is vanwege de kwaliteit van het kantwerk, bevindt zich iets verder naar het zuiden.

Pellestrina is een pittoresk dorpje met 16e en 17e eeuwse huizen.

Murazzi

Murazzi - Pellestrina Venetie

Murazzi

De oostelijke kant van het eiland wordt versterkt door van grote blokken Istrische lijmsteen gemaakte dijkmuren. Deze Murazzi zijn in de 18e eeuw door de Venetiaanse Republiek gebouwd om zeestormen te kunnen weerstaan. Ze zijn ongeveer 10 kilometer lang en nemen dus bijna de hele lengte van het eiland in beslag.

De geschiedenis van de muren, inclusief de grote overstroming van 1966, wordt in het Museum van de Zuidelijke Lagune belicht.

Ca’ Roman Natuurreservaat

Het Ca’ Roman Natuurreservaat bevindt zich aan de uiterste zuidkant van het eiland. Duinen scheiden het wilde strand hier van een bos waarin verschillende beschermde vogelsoorten leven. Een pad door dit bos eindigt bij de vuurtoren, vanafwaar U Chioggia kunt zien liggen.

Festivals Pellestrina

Madonna dell’Apparizione (4 augustus)

Het “Onze-Lieve-Vrouw van de Verschijning” Festival vindt plaats bij de Madonna dell’Apparizione Kerk in de stad Pellestrina. Op 4 augustus 1716 verscheen de Madonna aan het jongetje Natalino Scarpa dei Mutti en vertelde hem dat de Christenen de Turken gingen verslaan. Elk jaar op deze datum is er een dorpsfeest dat aan de gebeurtenis herinnert. Er zijn roeiregatta’s, volksdansen, en er is veel te eten.

Santo Stefano Festival (15 augustus)

Het Santo Stefano Festival ter ere van d beschermheilige van Portosecco vindt half augustus plaats. Het eindigt op 15 augustus, wanneer het houten standbeeld van de heilige in een processie door de straten van de stad gedragen wordt. Ook hier wordt tussen de roeiwedstrijden en andere spelen veel lokaal lekkers gegeten.

Openbaar vervoer

Pellestrina kan met de vaporetto lijnen 1 en 5.2 bereikt worden. Verder is het een van de weinige plekken in Venetië waar ook een bus rijdt (lijn 11). Vanuit Chioggia is er een directe bootverbinding.

Eiland Pellestrina – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *