Palazzo dei Priori Perugia

Het Palazzo dei Priori in Perugia bevindt zich aan de hoofdstraat van de stad, de brede Corso Vannucci. Het is het huidige gemeentehuis van de stad. De grootste attraktie van het paleis is de met muurschilderingen versierde Sala dei Notari.

Weetjes Palazzo dei Priori Perugia

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het officiële adres is Corso Vannucci, 19 – 06122 Perugia. Verschillende buslijnen stoppen op het nabijgelegen Piazza Italia. Openingstijden en toegangspirjs: Onbekend.

Geschiedenis

Palazzo dei Priori Perugia
Het Palazzo dei Priori in het begin van de 20e eeuw.

De façade aan de noordzijde is het resultaat van twee verschillende bouwperiodes. De linkerkant is gebouwd tussen 1293 en 1297 wordt gekenmerkt door een imposante Gothische ingang die naar de Sala dei Notari leidt.

De rechterkant heeft een portico met drie bogen en is rond 1335 aan het oorspronkelijke gebouw toegevoegd. Op deze plek stond ooit de San Severo di Piazza kerk.

Na de éénwording van Italië in 1861 werd het interieur, dat tijdens de kerkelijke overheersing flink aangepast was, in zijn oorsprnkelijke staat hersteld.

De waaiervormige trap stamt uit 1902 en vervangt een vroegere middeleeuwse versie.

Boven de ingang ziet men bronzen kopieën van de griffioen van Perugia en de Leeuw van de Welven. De originelen, die de door Arnolfo di Cambio fontein sierden, bevinden zich nu binnen het paleis.

De kettingen die aan de immense richels hangen zijn door de Perugini van de poorten van Siena geroofd, na de slag van Torrita in 1358.

Museum

De derde verdieping van het gebouw wordt tegenwoordig gebruikt als zetel van de Galleria Nazionale dell’Umbria.

Sala dei Notari Perugia

De Sala dei Notari is de opvallendste zaal in het Palazzo dei Priori. Het is een schitterende hal die door 8 grote bogen ondersteund wordt en oorspronkelijk gebruikt werd voor volksvergaderingen.

In 1582 werd de zaal de zetel van het “Gilde van de Notarissen” (Arte dei Notai), een zeer invloedrijke groep in het toendertijdse Perugia.

Van de originele fresco’s uit de 13e en 14e eeuw is niet veel meer overgebleven. Vaak is er overheen geschilderd of ze zijn geïncorporeerd in nieuwere muurschilderingen van Bijbelverhalen, legendes en wapenschilden van o.a. de Capitano del Popolo en de Podestà. Deze zijn in 1885 geschilderd door Matteo Tassi.

Op de achtermuur ziet men het wapenschild van Braccio Fortebracci, terwijl langs de zijmuren 16e eeuwse zetels staan.

Sala della Vaccara

Wanneer men de trap rechts van de ingang van de Sala dei Notari oploopt komt men bij de Sala della Vaccara, waar een door Tiberio di Assisi geschilderde fresco uit 1568 te zien is.

Sala dei Catasti

Sala dei Catasti - Palazzo dei Priori PerugiaOok in de Sala dei Catasti zijn schilderingen te zien. Een van de bekendste is geschilderd door Pinturicchio en verbeeldt “De Madonna met Kind en Engelen”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email