Santa Maria Nuova Kerk Perugia

De Santa Maria Nuova Kerk bevindt zich in de Via Pinturicchio in de wijk Porta Sole in Perugia. De kerk is in de 13e eeuw gebouwd en twee eeuwen late opnieuw ingewijd. Hoogtepunt is de Cappella del Crocifisso met trompe-l’oeil schilderingen.

Weetjes Santa Maria Nuova Kerk Perugia

Geschiedenis

Het is een 13e eeuwse parochiekerk die aan het begin van de 14e eeuw aan de Silvestriener Orde gegeven werd. In 1540, na de bouw van de Rocca Paolina en de daarmee gepaard gaande verwoesting van de Santa Maria dei Sevi, werd ze aan de servieten gegeven en kreeg vervolgens de huidige naam.

De ingangspoort en de twee accoladebogen aan de linkerkant zijn overgebleven van de oorspronkelijke kerk, terwijl de ingangspoort bij de façade uit de 16e eeuw stamt. De trappen die naar deze poort leiden zijn 2 eeuwen later gebouwd.

Het interieur is in laat-Renaissance stijl gebouwd.

Kunstwerken in de Santa Maria Nuova Kerk

  • Het orgel stamt uit het einde van de 16e eeuw.
  • Bassotti, Amadei, Appiani en Mazzi hebben de versieringen van het centrale schip ebn de zuilen voor hun rekening genomen.
  • De eerste Kapel rechts heet de Cappella del Crocifisso. Vanuit deze kapel komt men in het oratorium van het broederschap van de Crocifisso, die door Pietro Carattoli met trompe l’oeil schilderingen versierd is.
  • Het 2e altaar is het Altaar “del Gonfalone”. Op de gonfalone (een rijkelijk versierde vlag die aan het horizontale deel van een kruis hangt) waar deze kapel naar genoemd wordt is de versiering wel erg uitgebreid: “Jesus die bliksems naar Perugia gooit en Maria met de Heiligen Benedetto en Scolastica en de Gezegende Paolo Bigazzini die proberen de Goddelijke Toorn te Kalmeren” (1471).
  • Een 16e eeuws baldakijn.
  • Het altaar van de Oltremontani, met standbeelden die San Luigi di Francia en Sant’Enrico di Germania verbelden. De Oltremontani (“Die van over de Bergen”) was een gemeenschap van Fransen en Duitsers in Perugia.
  • In de kapel in de apsis zijn 14e eeuwse fresco’s te zien, samen met een houten sarcophaag van Braccio I Baglioni.

Vroeger waren er ook drie werken van Perugino in de kerk te zien. De “Adoratie van de Wijzen” en de “Pala Signorelli” zijn nu te zien in de Galleria Nazionale dell’Umbria, terwijl de “Madonna met Kind tussen de Heiligen Guglielmo en Francisco” zich in de Londense National Gallery bevindt.

Santa Maria Nuova Klooster

Het Santa Maria Nuovo Klooster is gebouwd in 1540 om de Santa Maria dei Servi kerk, die met de grond gelijk gemaakt werd bij de bouw van de Rocca Paolina, te vervangen. Op de Via Pinuricchio 87 is van dit klooster een 16e eeuwse kloostergang te zien, met bakstenen bogen die door travertijnen zuilen ondersteund worden. De campanile is in 1644 opgetrokken en is waarschijnlijk gemaakt naar een origineel project van Galeazzo Alessi.

Bezienswaardigheden bij de Santa Maria Nuovo Kerk

  • Op Via del Roscetto 21 bevindt zich het Oratorium van San Benedetto, dat in 1598 door Valentino Martelli gebouwd is en in 1610 door Salvucci verfraaid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email