Stadsmuren Perugia

Perugia wordt beschermd door stadsmuren, waarvan de binnenste ring erg oud is en uit de Etruskische tijd stamt. Deze muur is in de 3e eeuw vòòr Chr. gebouwd, terwijl de tweede uit de middeleeuwen stamt.

Stadsmuren Perugia

De Etruskische stadsmuren van Perugia zijn gemaakt van grote blokken Travertijns marmer en zijn het best te bewonderen in de Via del Poggio, tussen de twee stadspoorten Porta Trasimena en Arco di Augusto (oftewel Arco Etrusco). Andere delen van deze muur zijn te zien in de Via Cesare Battisti en de Via del Verzaro. Een extra attraktie wordt hier gevormd door het uitzicht op het lager liggende Piazza San Francesco.

De Stadspoorten in de Etruskische Muren van Perugia

In totaal waren er zes toegangspoorten tot de stad, waarvan er nu nog zes te zien zijn (hoewel met modificaties die in de middeleeuwen plaats gevonden hebben).

Arco Etrusco

Dit is de grootste en bekendste toegangspoort tot de stad. De monumentale boog in de Etruskische Muren van Perugia wordt zowel de Etruskische Boog als de Boog van Augustus genoemd. De Romeinse keizer had dit er zelf op laten graveren nadat zijn troepen de Perugini verslagen hadden.

Arco del Giglio

De Boog van de Lelie bevindt zich aan de noord-oost kant, in de Via Bontempi. Hoewel de poort zelf nog steeds op de oorspronkelijke van Travertijns marmer gemaakte blokken rust, is de puntige boog het resultaat van een verbouwing gedurende de middeleeuwen.

Arco della Mandorla

De Arco della Mandorla bevindt zich in de Via San Giacomo aan de westzijde van de Etruskische muren. De puntige boog is middeleeuws, aangezien de poort in de Etruskische tijd een ronde boog had.

Porta Trasimena

Zo genoemd omdat men door deze poort moest om naar (het meer van) Trasimeno te gaan. Van deze poort, aan  het einde van de Via dei Priori, is maar weinig overgebleven dat aan de Etrusken herinnert.

Arco di San Ercolano

Deze poort bevindt zich bij de trappen van dezelfde naam en heette vroeger Porta Cornea. Ook deze poort had eerst een ronde boog, die in de middeleeuwen puntig gemaakt is.

Porta Marzia

De Porta Marzia bevindt zich in het zuidelijke deel van de stadsmuren en is door Antonio Sangallo geïncorporeerd in de Rocca Paolina.

De Middeleeuwse Muren van Perugia

Rond de 11e eeuw kwamen er veel nieuwe inwoners naar Perugia. Dezen konden uiteraard niet allemaal binnen de oude Etruskische muren wonen en in de 13e eeuw besloot men een nieuwe muur te bouwen, die de Borgo Sant’Antonio en de Borgo Sant’Angelo heuvels omvatten. Deze wijken werden nog eeuwenlang vooral bewoond door de armere bewoners van Perugia, aangezien het meer welstaande deel van de bevolking liever binnen het oude gedeelte van de stad woonde.

De poorten in deze muur heten Arco dei Tei en Arco di Sant’Elisabetta.

Porta Sant’Antonio

De Porta di Sant’Antonio wordt ook wel de Cassero di Sant’Antonio genoemd en bevindt zich in wat overgeleven is van de oude muren van het Porta Sole Fort.

Porta di Santa Margherita

The Porta Santa Margherita is een poort in de Middeleeuwse vestingmuur van Perugia. Ze bevindt zich aan de Via Bonaccia en is genoemd naar een oud nonnenklooster.

Museum van de Stadsmuren

In de toren van de Porta Sant’Angelo (aan het einde van de Corso Garibaldi) in de middeleeuwse muren van Perugia bevindt zich het Museum van de Muren en Stadspoorten van Perugia. Behalve het museum zelf is het uitzicht vanaf de toren interessant, aangezien men de stad in 360 graden kan aanschouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email