Piazza Cavour Rimini

Piazza Cavour is het belangrijkste plein van Rimini en ligt midden in het historische centrum van de stad. Dit drukke plein ligt halverwege de hoofdstraat Corso d’Augusto en wordt geflankeerd door grote aantallen cafés en eetgelegenheden, alsmede verschillende historische gebouwen.

Piazza Cavour Rimini

Fontein van de Pijnappel

De fontein midden op het Piazza Cavour is de Fontana delle Pigna. Tot 1912 was dit de enige plek in het centrum van de stad waar men drinkbaar water kon vinden. De pijnappel is een toevoeging uit 1809 en verving een standbeeld van Sint-Paulus. Volgens een inscriptie op de fontein zelf was zelfs Leonardo da Vinci erg onder de indruk van de elegantie en architecturele harmonie van de fontein.

Standbeeld Paulus V

Het standbeeld naast de Fontana della Pigna verbeeldt paus Paulus V en is in 1613 door Sebastiano Sebastiani ontworpen. Tijdens de Napoleontische overheersing was men bang dat de Fransen het beeld zouden vernietigen en dus werd de epigraaf met de naam van de paus verwijderd en de pauselijke tiara door een mijter vervangen, zodat het beeld meer op de schusheilige van de stad, San Gaudenzio, zou lijken. Pas in 1890 werd het beeld in de oorspronkelijke toestnad teruggebracht.

Historische gebouwen

Het gebouw direct voor de fontein is het Palazzo dell’Arengo en wordt gezien als het belangrijkste burgerlijke gebouw van Rimini. Het was de zetel van de volksraad van de stad. Onder de loggia op de begane grond was een bevind zich de Pietra dello Scandolo genoemd werd. Bij deze “Schandaalsteen” moesten schuldenaren zich driemaal op hun eigen zitvlak slaan nadat ze failliet verklaard waren.

Het paleis naast het Palazzo dell’Arenga is het in de 14e eeuw opgetrokken Palazzo del Podestà. Aan de centrale boog hing een koord waaraan misdadigers opgehangen werden.

Hier weer naast is het neo-classicistische Teatro A. Galli , dat in 1857 door Giuseppe Verdi ingewijd is. Het is genoemd naar de componist en journalist Amintore Galli. Oorspronkelijk was het echter gewijd aan koning Vittorio Emanuele II. Het theateer is in 1843 door Luigi Poletti, die ook vaak voor de Paus werkte, opgetrokken. Hij haalde zijn inspiratie voor het neo-classisitische ontwerp uit de Romeinse architectuur.

Een laatste interessant gebouw is het Palazzo Garampi, dat tegenwoordig als gemeentehuis van Rimini dienst doet.

In de buurt

Vanaf het plein kan men de oude Pescheria Vecchia betreden. Op de marmeren tafels onder de bogen van dit gebouw werd vroeger vis verkocht.

Meteen hierachter is het Piazzetta delle Poveracce (“Armlastigenplein”), waar behalve mosselen ook vis verkocht werd die niet goed genoeg was voor de Pescheria.

Tegenwoordig is deze wijk de uitgaansbuurt van Rimini geworden.

Piazza Cavour, Rimini

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *