Piazza Chanoux Aosta

Het Piazza Émile Chanoux is het centrale plein van Aosta. Het is enkel voor voetgangers toegankelijk en wordt gezien als de ontvangstkamer van de stad. Het mooiste en belangrijkste gebouw is het gemeentehuis.

Piazza Chanoux Aosta

Geschiedenis en beschrijving

Piazza Chanoux Aosta
Piazza Chanoux Aosta

Het is Piazza Émile Chanoux is gewijd aan een in 1944 door de nazi’s vermoorde vrijheidsstrijder. Het is rechthoekig van vorm, met de lange kanten aan de noord- en zuidzijde.

Voordat het de huidig naam kreeg heette het Piazza Carlo Alberto.

Oltre al Municipio, Hôtel de Ville, e all’Hôtel des États, sulla Piazza si affacciano altri edifici che hanno segnato la storia della città nel corso del XIX e del XX secolo, come il palazzo che occupa la parte occidentale del lato sud, che un tempo ospitava l’Hôtel de la Couronne et de la Poste, uno degli hotel più lussuosi di tutta la Valle d’Aosta; la casa dello scrittore Xavier de Maistre e i Portici del Municipio con lo storico Caffè Nazionale, istituito a metà Ottocento sui resti del Convento di San Francesco, di cui conserva la sala circolare in stile gotico.

Het wordt door statige historische gebouwen omringd. De belangrijkste winkelstraten van de stad komen op het plein, vanaf waar de Alpen in al hun glorie zichtbaar zijn, uit.

Het monument voor de soldaat uit Valle d’Aosta dat midden op het plein staat heet de Alpino, en is er in 1924 geplaatst.

Het opvallendste gebouw is het neo-classicistische gemeentehuis, met een rijkelijk versierd fronton en twee fonteinen die de rivieren die door de stad stromen verbeelden. Dit zijn de Dota Baltea en de Buthier.

De portico van het gemeentehuis wordt door het historische Caffè Nazionale gebuikt. Dit is in 1815 rond de overblijfselen van het San Francesco Klooster gebouwd. Uit de tijd van het klooster is de ronde Gotische zaal nog overgebleven.

Het Hôtel des États, naast het gemeentehuis, bestond al in 1730. In die tijd was het de zetel van het lokale parlement, dat Conseil des Commis heette, en enkel aan de koning verantwoording af diende te leggen. Dit instituut was in het leven geroepen in 1536, nadat de troepen van de Franse koning François I de Valle d’Aoste binnengevalen waren.

Piazza Chanoux Aosta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email