Piazza dei Cavalieri Pisa

Het Piazza dei Cavalieri (“Ridderplein”) is een van de mooiste pleinen van Pisa en wordt omlijst door een aantal statige, veelal in de 16e eeuw opgetrokken, paleizen. Het plein is halverwege de 16e eeuw door de beroemde architect Vasari geheel opnieuw ingericht.

Piazza dei Cavalieri Pisa

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het plein is Piazza dei Cavalieri – 56126 Pisa. Bus: 4, E. Openingstijden: Altijd open. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

Palazzo dell'Orologio - Piazza dei Cavalieri Pisa
Een van de opvallendste gebouwen aan het Piazza dei Cavalieri is het Palazzo dell’Orologio.

De huidige aanblik van het Piazza dei Cavalieri is het resultaat van een in opdracht van Cosimo I in 1558 uitgevoerde vernieuwde stadindeling. Het hoofdkwartier van de Ridders van Santo Stefano, die de stad tegen Turkse aanvallen beschermden, moest op het plein komen.

De uitvoering van het project stond onder leiding van Giorgio Vasari. Vasari vond dat de gebouwen die op dat moment rond het plein stonden een willekeurige en ongeorganizeerde indruk wekten. Om dit recht te trekken deinsde hij er niet voor terug een aantal middeleeuwse paleizen samen te voegen.

In de vroege middeleeuwen zetelde de gastaldo (de door de Longobarden aangestelde administrateur van de stad) in deze wijk, die verder bekend stond vanwege het grote aantal smeden dat zich er gevestigd had.

In de late middeleeuwen was er op de plek waar zich nu het Piazza dei Cavalieri is een kleiner plein, dat Piazza delle Sette Vie heette, omdat er 7 straten (sette vie) op uitkwamen. Aan dit plein werd in 1254 het Palazzo del Popolo e degli Anziani (het huidige Palazzo della Carovana) gebouwd.

Al in de 14e eeuw begon men met plannen voor de aanleg van een groter plein dat Platea Pisani Populi genoemd werd en waar misdadigers geëxecuteerd werden. Om dit doel te realizeren werden verschillende mensen uit hun huizen gezet.

Bezienswaardigheden Piazza dei Cavalieri

Midden op het plein staat het standbeeld van Cosimo I (1596) dat vervaardigd is door Pietro Francavilla. Dezelfde kunstenaar was verantwoordelijk voor de Fontana del Gobbo (“Fontein van de Bultenaar”).

Het Palazzo dell’Orologio is in het begin van de 17e eeuw gebouwd en is één van de opvallendste paleizen langs het Piazza dei Cavalieri. Het is door Vasari ontworpen, die hiervoor twee al bestaande torens door middel van een boog met elkaar verbond.

Het 16e eeuwse Palazzo della Carovana is het resultaat van de samenvoeging van twee gebouwen en heette voorheen Palazzo del Popolo e degli Anziani. Het mooi versierde gebouw doet tegenwoordig dienst als schoolgebouw.

De Santo Stefano dei Cavalieri Kerk (1565-69)

Palazzo della Canonica (1566)

Palazzo del Consiglio dei Dodici: Het “paleis van de Raad van 12” is in 1603 gebouwd.

Het Palazzo Puteano (1594-98) wordt ook wel Collegio del Puteano genoemd.

De San Rocco Kerk stamt uit 1575 en is op de voormalige Santo Sisto Kerk gebouwd.

Piazza dei Cavalieri, Pisa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email