Piazza dei Priori Volterra

Het Piazza dei Priori is het centrale plein van Volterra. Het is hier dat de belangrijkste gebouwen van de stad, waaronder het gemeentehuis, zich bevinden. Ook het VVV-kantoor van de stad bevindt zich aan dit plein.

Piazza dei Priori Volterra

Oorspronkelijk was het stadsdeel waar het Piazza dei Priori zich bevindt niet veel meer dan een grasveld. Het was eigendom van de bisschop, die er de wettelijke macht had en ook het handelsverkeer regelde en de belastingen inde. Later nam de gemeente al deze taken over en begon wetten uit te vaardigen. Er werden woningen en stadstorens gebouwd. De bevolking kwam in die tijd samen onder een enorme iep om er te vergaderen.

Bij de aardbeving van 1864 liepen verschillende gebouwen aan het plein schade op. De architect Mazzei was verantwoordelijk voor de benodigde restauratiewerkzaamheden.

Bezienswaardigheden

Palazzo dei Priori

Interieur Palazzo dei Priori - Palazzo dei Priori VolterraHet door meester Riccardo in 1239 ontworpen Palazzo dei Priori is het belangrijkste gebouw aan het Piazza dei Priori. Het is de huidige zetel van het gemeentehuis van de stad. De Gemeenteraadszaal (Sala del Consiglio) en de Sala della Giunta kunnen door het publiek bezocht worden.

Palazzo Pretorio en de Torre del Porcellino

Het Palazzo Pretorio is de voormalige zetel van de Podestà en de Capitani del Popolo. Het gebouw, dat oorspronkelijk uit een aantal verschillende structuren bestond, bestaat pas sinds de 19e eeuw in de huidige vorm. De Torre del Porcellino is een van de oudste stadstorens en is genoemd naar een varkensbeeldje dat er te zien is.

Palazzo Vescovile

Het Bisschoppelijk Paleis was oorspronkelijk bedoeld als graanopslagplaats. Dit Casa dei Grani of Casa della Vendita werd pas in 1472 tot Palazzo Vescovile verbouwd. Het oude Palazzo dei Vescovi, dat zich in de wijk Castello bevond, was door de Florentijnen met de grond gelijk gemaakt toen dezen het kasteel lieten bouwen. De grote bogen van de façade zijn misschien het werk van Antonio da San Gallo il Vecchio.

Palazzo Incontri

Het Palazzo Incontri is ontstaan door het samenvoegen van enige eerder bestaande gebouwen uit de middeleeusen en de Renaissance periodes. Het is pas gerestaureerd en is tegenwoordig de zetel van de Cassa di Risparmio van Volterra. Na het Concilie van Trente, da tin 1563 eindigde, was het tot het einde van de 18e eeuw zetel van het Seminarium.

Palazzo del Monte Pio

Ook het Palazzo del Monte Pio bestond oorspronkelijk uit een aantal samengevoegde torens en andere gebouwen uit de 13e eeuw. Een verbouwing in het begin van deze eeuw heeft ervoor gezorgd dat het nu veel beter harmonieert met de overige paleizen op het plein. Aan de achterkant, in de Vicolo Mazzoni, kan men nog een idee krijgen van hoe het er ooit uitzag.

Piazza dei Priori Volterra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email