Piazza del Capitano del Popolo Orvieto

Het Piazza del Capitano del Popolo is een van de mooiste pleinen van Orvieto. Het is hier dat elke donderdag- en zaterdagochtend een markt gehouden wordt en het is ook hier dat belangrijke evenementen als het Umbria Jazz Festival en het Corpus Domini gehouden worden. Er staan een aantal mooie gebouwen langs dit plein, waarvan het Palazzo del Popolo het opvallendst is. Gedurende de week doet het Piazza del Popolo, zoals het meestal genoemd wordt, dienst als parkeerplaats.

Piazza del Capitano del Popolo Orvieto

Het plein is aangelegd om er de nieuwe zetel van de afgezant van het volk, de Capitano del Popolo, onder te brengen. Dit ambt bestond sinds 1250 en in 1281 begon men met de aanleg van wat het Piazza del Capitano del Popolo zou worden. De constructie zou drie jaar duren en de verwoesting van enkele al bestaande gebouwen met zich meebrengen.

Bezienswaardigheden Piazza del Popolo Orvieto

Het Palazzo del Capitano del Popolo is het opvallendste gebouw aan het plein, maar er staan nog meer interessante paleizen en kerken.

De San Bernardo Kerk is in 1315 opgetrokken, maar de gevel werd in de 17e eeuw verbouwd om hem eender te maken aan die van de belendende San Carlo Kerk.

Tegenover de loggia van het Palazzo del Capitano del Popolo staat het Palazzo Bracci. Dit neo-klassieke gebouw is tegen het einde van de 19e eeuw door Virginio Vespignani ontworpen.

De achterkant van het Palazzo dei Sette en de Torre del Moro geeft eveneens op het plein uit.

De San Rocco Kerk is in 1526 gebouwd, maar is al jaren geleden ontheiligd. Tegenwoordig worden er vaak tentoonstellingen gehouden. De facade is in het begin van de 20e eeuw gerenoveerd, maar binnen kan men nog een met fresco’s beschilderd oratorium bewonderen.

Het paleis aan de zuidkant is het Palazzo Simoncelli. Tegen het einde van de 16e eeuw liet deze familie een al bestaand gebouw door Giannotto opknappen. De aanwezige middeleeuwse structuur kreeg hierbij een modernere facelift. Giannotto en zijn zoon Tiberio slaagden erin hun namen in de architraven van een aantal ramen te verwerken. Het balkon is ontworpen door Ippolito Scalza.

Het standbeeld dichtbij de trap van het Palazzo del Popolo verbeeldt de lokale beeldhouwer, archeoloog en ingenieur Adolfo Cozza, die maar liefst 35 octrooien op zijn naam heeft staan. Ook de in 1888 in werking gestelde funicolare van Orvieto is door hem ontworpen.

Piazza del Capitano del Popolo – Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email