Piazza del Comune Assisi

Het Piazza del Comune is het plein waar het Gemeentehuis (in het Palazzo dei Priori) van Assisi gevestigd is. Behalve dit gemeentehuis staan er nog een aantal interessante gebouwen, als het Palazzo del Capitano del Popolo en de 13de eeuwse Torre del Popolo.

Piazza del Comune Assisi

Palazzo dei Priori

Het Palazzo dei Priori bestaat uit drie, in verschillende tijdperken gebouwde, gedeelten en huisvestigt tegenwoordig het Gemeentehuis en het VVV van Assisi.

Pinacotheek

Behalve het gemeentehuis bevindt zich ook een interessante pinacoteca op de begane grond van het Palazzo dei Priori. Voor 1933 was deze op een andere locatie te vinden, maar men vond de huidige woonst een meer passende huisvesting voor de mooie collectie.

Palazzo del Capitano del Popolo

Het Palazzo del Capitano del Popolo stamt uit 1282. Oorspronkelijk hoofdkwartier van de Capitano del Popolo, vervolgens residentie van de Podestà (toen de, gekozen, heerser van de stad), wordt de originele naam ervan nog steeds gebruikt ook al heeft het ondertussen andere functies gekregen.

Torre del Popolo

De vierkante, 13de eeuwse toren die boven het plein uittorent heet Torre del Popolo, oftewel “Toren van het Volk”. Ook deze toren werd in diverse stages gebouwd en het bovenste gedeelte was pas in 1305 gereed.

Forum Romanum

Het Piazza del Comune is aangelegd bij de plek waar het oude Forum Romanum van Assisi zich bevond. De archeologische resten zijn recentelijk gerestaureerd en een gedeelte ervan kan bezocht worden.

Santa Maria Sopra Minerva

De voorkant van de Tempel van Minerva (uit de 1ste eeuw v. Chr.) staat nog overeind en is in 1539 geïncorporeerd in de kerk Santa Maria Sopra Minerva. In 1600 werd de kerk (o.l.v. De architekt Giorgetti) gerestaureerd en gewijd aan de Heilige Filippo Neri. De oorspronkelijke façade, met 6 zuilen en Korinthische kapitelen, staat nog overeind.

Palazzo del Governatore

Tegenover de tempel, aan de andere kant van het plein, staat het Palazzo del Governatore, waar men de Volta Pinta kan bezichtigen, met door Raffaellino del Colle in de 17de eeuw geschilderde grotesken.

Fontein

Hoewel alle gebouwen op het plein ouder zijn dan het jaar 1400 is de Fontein van de Drie Leeuwen die voor het Palazzo delle Poste staat, er pas veel later, in 1762 door Giovanni Martinucci neergezet.

Piazza del Comune, Assisi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email