Piazza del Duomo Pistoia

Het Piazza del Duomo is al eeuwenlang het religieuze en politieke centrum van Pistoia. Behalve de Kathedraal en het Baptisterium staan hier onder andere het Palazzo Vescovile en het Palazzo del Comune.

Piazza del Duomo Pistoia

Piazza del Duomo Pistoia - San Giovanni Baptisterium.
Het San Giovanni Baptisterium is een van de mooiste gebouwen van Pistoia.

Het Piazza del Duomo, dat tot de mooiste pleinen van Italië gerekend wordt, is in de loop der eeuwen niet veel veranderd.

Het opvallendste gebouw aan het plein is de San Zeno Kathedraal, met de 67 meter hoge klokkentoren.

Het gebouw rechts van de kathedraal is het Palazzo Vescovile, oftewel het Bisschoppelijk Paleis.

Het achthoekige gebouw op het kerkplein is het achthoekige San Giovanni in Corte Baptisterium.

De belangrijkste gebouwen voor het burgerlijke leven in de stad staan aan de andere kant van het plein.

Het gebouw naast het Baptisterium is het Palazzo del Podestà. De Podestà was een soort van burgemeester gedurende de middeleeuwen. Tegenwoordig doet het paleis dienst als gerechtsgebouw.

Het Palazzo del Comune, dat via een loopbrug met de kathedraal verbonden is, is sinds 1294 de zetel van het stadsbestuur.

De toren rechts van het Palazzo del Comune is de Torre di Catilina. Hier bevindt zich volgens de overlevering het stoffelijke overschot van een Romeinse militair die in 62 voor Christus de Republiek omver wilde werpen.

Evenementen

Elke woensdag en zaterdag vindt op het Piazza del Duomo een markt plaats. Aangezien dit al sinds 998 gebeurt moet dit een van de oudste markten ter wereld zijn.

De Giostra del Orso (“Toernooi van de Beer”) wordt al sinds de 13e eeuw elk jaar op 25 Juli gehouden, eveneens op het Piazza del Duomo. Deze datum is de feestag van San Jacopo, de beschermbeilige van Pistoia.

Piazza del Duomo, Pistoia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *