Piazza del Foro Brescia

Het Piazza del Foro was in de Romeinse tijd het centrum van het politieke leven van Brixia, zoals Brescia toen nog heette. Het wordt omlijnd door een aantal oude paleizen en woningen. Uit de Romeinse tijd stammen onder andere de Tempio Capitolino en de Basilica, die in die tijd als gerechtshof dienst deed. Ook staan er nog zuilen waarachter zich winkels bevonden. Het Palazzo Martinengo wordt opgeluisterd door de Neptunusfontein en het standbeeld van Cesare IV Martinengo.

Piazza del Foro Brescia

Het Piazza del Foro was het centrale punt van het burgerlijke en religieuze leven van het Romeinse Brixia. Het vormt nog steeds het belangrijkste archeologsiche complex van Lombardije en bevindt zich midden in het centrum van het tegenwoordige Brescia.

De eerste opgravingen vonden tussen 1823 en 1826 plaats, maar legden slechts een oppervlakte van 40 bij 120 meter bloot. Dit waren wel enige van de belangrijkste gebouwen op het plein, zoals het Capitolium en het Romeinse Theater, beide aan de noordkant. Aan de zuidkant werd de basilica opgegraven en aan de oostkant delen van de portico.

Van de balustrade van de Via dei Musei tot het Capitolium zijn stukken van de oude decumano te zien, alsmede een muur die de heilige tempelgrond begrensde.

Wanneer men het Piazza del Foro aan de zuidkant verlaat komt men op het Piazzetta Labus. Hier staat het gebouw van de Soprintendenza Archeologica, waar delen van de oude basilica in geincorporeerd zijn.

Uit opgravingen blijkt overigens dat hier al in de ijzertijd mensen woonden.

Piazza del Foro – Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email