Piazza del Popolo Fermo

Het Piazza del Popolo is het centrale plein van Fermo. Het is hier dat de bus uit Porto San Giorgio zijn eindhalte heeft en het is ook hier dat de mooiste gebouwen van de stad te bewonderen zijn.

Piazza del Popolo Fermo

Geschiedenis en beschrijving

Piazza del Popolo Fermo
Piazza del Popolo

Het Piazza del Popolo heette oorspronkelijk Piazza San Martino. Later werd het omgedoopt tot Piazza Vittorio Emanuele en na de tweede oorlog kreeg het de huidige naam.

Het bestond al eerder, maar de eerste stenen van het huidige plein zijn in 1463 gelegd. De huidige vorm kreeg het echter pas in 1659. Het is 135 meter lang en 34 meter breed. De portico’s aan de lange zijden stammen uit de 16e eeuw. De belangrijkste gebouwen staan echter aan de korte zijden.

De 15e eeuwse renovering was te danken aan komst van Bianca Maria Sforza in Fermo. Zij was een telg van een invloedrijke familie uit Milaan. Haar zoon, Galeazzo Maria Sforza, werd later graaf van Milaan.

Het Renaissance karakter van het plein wordt onder andere bepaald door de lange rijen loggia’s aan weerszijden.

Het Palazzo dei Priori is de zetel van de Galleria d’Arte Civico (Gemeentelijke Kunstgalerij). Het is in 1269 gebouwd door een 13e eeuws herenhuis en een oude kerk samen te voegen.

Het Palazzo Apostolico is in het begin van de 16e eeuw opgetrokken. De oorspronkelijke opdrachtgever heette Oliverotto Euffreduci, maar het was Paus Clemens VII die het bevel tot de voltooiing gaf.

De Loggia van San Rocco stamt uit 1528. Hier stond de in 1505 gebouwde San Martino Kerk, ddie gebouwd was om de pestepidemie die Europa in die tijd tijsterde te weerstaan.

Piazza del Popolo, Fermo

Fermo

Piazza del Popolo Fermo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email