Piazza della Cisterna San Gimignano

Het Piazza della Cisterna in San Gimignano ligt meteen ten zuiden van het Piazza del Duomo. Samen met dit laatste wordt het beschouwd als het mooiste plein van de stad. Het wordt omlijnd door verschillende middeleeuwse paleizen en torens. De Gelateria Dondoli is beroemd.

Piazza della Cisterna San Gimignano

Het Piazza della Cisterna ligt op de top van de heuvel waarop de stad gebouwd is. Het is in opdracht van de toenmalige Podestà (een soort middeleeuwse burgemeester) Guccio di Malavolti aangelegd.

Terwijl het Piazza del Duomo uiteraard, dankzij de Kathedraal en het Palazzo del Popolo, het religieuze en politieke centrum van de stad was, was het Piazza della Cisterna het handelscentrum. Hier waren de belangrijkste winkels, hier werd de markt gehouden en hier vonden belangrijke evenementen als riddertoernooien plaats.

Het driehoekige plein genoemd naar de put die midden op het plein staat. De op de put gebeeldhouwde trap verwijst naar het wapenschild van Guccio di Malavolti.

Het Piazza della Cisterna wordt omkranst door verschillende historische gebouwen en torens.

Het Palazzo Tortoli, met de vier bifora’s, is in de 14e eeuw gebouwd. Hiernaast staat de Torre dei Pucci, gevolgd door de Albergo della Cisterna. Het volgende gebouw is het Palazzo Ridolfi. Dan volgen twee torenhuizen, de Torre dei Becci en de Torre dei Cugnanesi. Het Palazzo Pellari staat naast het Palazzo Ardinghelli, dat zelfs twee torens, van verschillende lengte, heeft.

De toren aan de overkant van het plein is de Torre del Diavolo. Volgens de overlevering kwam de eigenaar op een dag terug na een reis gemaakt te hebben en merkte dat zijn toren tijdens zijn afwezigheid hoger was geworden. Uiteraard kan dit enkel het werk van de duivel zelf zijn.

Piazza della Cisterna, San Gimignano

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email