Piazza della Repubblica Orvieto

Het Piazza della Repubblica is een van de mooiste pleinen van Orvieto. Het bevindt zich aan het einde van de hoofdstraat Corso Cavour. De belangrijkste gebouwen aan het plein zijn het Palazzo Comunale en de Sant’Andrea Kerk, waar drie verschillende pausen gekroond zijn. Voordat het plein het plein de tegenwoordige naam kreeg heette het Piazza Maggiore.

Piazza della Repubblica Orvieto

Geschiedenis

Het Piazza della Repubblica is altijd het burgerlijke centrum geweest. Voordat de Duomo gebouwd werd was het echter ook het centrum van het religieuze leven, aangezien de Sant’Andrea Kerk voorheen de belangrijkste kerk van de stad was.

In de Romeinse tijd was hier waarschijnlijk het Forum Romanum. Nog vroeger, in de Villanoviaanse periode stond e op de plek waar de kerk nu staat een Etruskische tempel. In de 6e eeuw werd, nog steed sop deze plek, een vroeg-Christelijke basiliek gebouwd.

Wanneer de pausen in de middeleeuwen een bezoek aan Orvieto brachten, kwamen ze via de Porta Maggiore en de Via della Cava de stad binnen. Tegen de 12e eeuw stonden alle belangrijke gebouwen van de stad op of in de buurt van het plein.

In de 13e eeuw werden zowel de kerk als het Palazzo Comunale gerestaureerd. Er werd toen ook een rood-marmeren fontein midden op het plein gebouwd, die bedoeld was als pronkfontein voor het nieuwe aquaduct.

In de 14e eeuw verloor het plein aan aanzien. De bouw van de kathedraal en van de Palazzo Papali verplaatsten het centrum van de stad naar het Piazza del Duomo. Dit werkt versterkte doordat de burgerlijke heersers veel van hun macht kwijtraakten nadat Orvieto door de Pauselijke Staat werd ingelijfd.

Deze situatie duurde tot de 16e eeuw, toen het plein weer belangrijker werd.

De boog onder het Palazzo Comunale die naar de Via Garibaldi voert is in 1857 door de neo-classicistische architect Virginio Vespignani gebouwd. Dit gebeurde naar aanleiding van een bezoek van Paus Pius IX die niet zoals vroeger via de Porta Maggiore, maar via de Porta Romana de stad binnenkwam.

Tegenwoordig kan het weer gezien worden als centrale plein van de stad. Het is ook de eindhalte van de busjes die vanaf de funiculare naar het centrum van Orvieto rijden.

Bezienswaardigheden Piazza della Repubblica Orvieto

Palazzo Comunale

Het Palazzo Comunale is het opvallendste gebouw aan het plein. Dit paleis heeft in de loop der eeuwen verschillende restauraties ondergaan en is eigenlijk nog steeds niet helemaal voltooid. De architect die de grootste bijdrage leverde was Ippolito Scalzo. De boog onder het Palazzo is in de 19e eeuw door Virginio Vepsignani toegevoegd.

Sant’Andrea Kerk

De Sant’Andrea Kerk staat op het punt waar de Corso Cavour bij het Piazza della Repubblica aankomt. De officiële naam van de kerk is Chiesa dei Santi Andrea e Bartolomeo. De oudste versie van deze kerk stamt uit de 6e eeuw en het was, totdat de Duomo gebouwd werd, de belangrijkste kerk van de stad.

Palazzo Ottaviani en Palazzo Ravizza

Aan de overkant van het plein staan het Palazzo Ottaviani, het huidige hoofdfiliaal van de bank Cassa di Risparmio di Orvieto. Garibaldi heeft de menigte ooit van het gebouw van dit plein toegesproken, zoals een gedenkbordje op de muur van het gebouw bevestigt. Het Palazzo Ravizza ernaast is in de 19e eeuw door een leerling van Vespignani, Giacomo Paniconi, gerestaureerd.

Piazza della Repubblica – Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *