Piazza della Vittoria Brescia

Het Piazza della Vittoria in Brescia is, zoals goed te zien is, in de fascistische tijd aangelegd. Het is nu een van de belangrijkste pleinen van de stad, waar interessante gebouwen als het Palazzo delle Poste en de allereerste wolkenkrabber van Italië te zien zijn.

Piazza della Vittoria Brescia

Torrione - Piazza della Vittoria Brescia
De Torrione was de eerste wolkenkrabber van Italië

Het Piazza della Vittoria is tussen 1926 en 1932 door de architect Marcello Piacentini aangelegd. Zoals alles wat in die tijd gebouwd werd gebeurde dit volgens rigoureuze fascistische grondlijnen.

Om het plein aan te kunnen leggen moest een groot deel van een historische middeleeuwse wijk platgelegd worden. Deze wijk werd gekenmerkt door de vele vis-, kaas-, vlees- en graanwinkels, die veel stank veroorzaakten. Ook waren er veel osteria’s en bordelen. Het centrum van de wijk was wat er nog over was van de Longobardische curia ducis (een soort stadhuis van een hertogdom).

Het opvallendste gebouw aan het plein is het Palazzo delle Poste, dat door een zeer sobere façade gekenmerkt wordt. Het gebouwtje naast dit paleis stamt uit de 16e eeuw.

Een ander opvallend bouwwerk aan het plein is de zogeheten Torrione, de eerste wolkenkrabber van Italië.

Het moderne rose gebouw op de noordoosthoek is het Arengario, dat versierd wordt door reliëfs die gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad verbeelden.

Piazza della Vittoria – Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email