Piazza delle Erbe Verona

Piazza delle Erbe in Verona

Het Piazza delle Erbe is eigenlijk altijd het politieke centrum van Verona geweest. Het wordt door middel van een boog met het Piazza dei Signori verbonden. Het plein staat vol monumenten en wordt omkranst door enige van de belangrijkste gebouwen van de stad. Er wordt elke ochtend een markt gehouden.

Piazza delle Erbe Verona

Piazza delle Erbe Verona
Piazza delle Erbe

Het Piazza delle Erbe bevindt zich op de plek waar ooit het Romeinse Forum was. Het is al eeuwenlang het economische en politieke centrum van Verona.

Nog steeds wordt er elke dag een markt gehouden op het centrale deel van het plein. Dit deel wordt toloneo genoemd. Oorspronkelijk was dit een kruidenmarkt, wat ook de naam verklaart. Tegenwoordig is een deel van de markt helaas op het toerisme georiënteerd.

In de loop ter tijden zijn er verschillende monumenten en beeldhouwwerken op het plein geplaatst.

Bezienswaardigheden Piazza delle Erbe

De Colonna del Mercato is in 1401 opgetrokken. Deze “Zuil van de Markt” wordt bekroond door een Gotische aedicola. De religieuze figuren in de nissen zijn pas in 1930 toegevoegd. Deze zuil is hier in opdracht van Gian Galeazzo Visconti neergezet, zodat hij er de symbolen van zijn leenheerschap op kon tonen.

De Madonna Verona Fontein is hier in 1368 door Cansignorio neergezet. Deze fontein is geheel met in bas-reliëf vervaardigde hoofden en symbolische figuren versierd. De kunstenaar die dit deed was waarschijnlijk Bonino da Campione. Madama Verona zelf was oorspronkelijk een Romeins standbeeld uit de 1e eeuw. Er ontbraken enige ledematen en delen van het hoofd aan het beeld, maar deze werden door Cansignoria opnieuw gemaakt.

De Zuil van Sint Markus voor het Palazzo Maffei is van wit marmer gemaakt. De leeuw op de zuil is het symbool van de Venetiaanse Republiek, waar Verona ooit deel van uitmaakte. De oorspronkelijke leeuw werd in 1523 gemaakt, maar werd door de Fransen verwoest. De huidige versie stamt uit 1886.

Bezienswaardigheden langs Piazza delle Erbe

Wanneer men vanaf de Corso Mazzini het plein op loopt en aan de zuid-oostelijke hoek van het plein begint ziet men eerst een rij voormalige torenhuizen. Deze stammen uit de tijd van het ghetto.

Hierna volgt het Koopmanshuis (Domus Mercatorum of Casa dei Mercanti). Dit is in 1301 door Alberto I della Scala gebouwd. De portico wordt door zuilen en pilaren ondersteund. Andere kenmerken zijn de brede biforen en de kantelen. Na een verbouwing werd het in de 19e eeuw de zetel van de Camera di Commercio.

De Torre del Gardello bevindt zich in een rij in de Renaissance geconstrueerde huizen. Hij is, in 1370, van baksteen gemaakt. De opdrachtgever was Cansignorio, die er de oudste klok en de oudste bellen van de stad in liet bevestigen.

Het Palazzo Maffei staat naast deze toren. De bouwstijl van dit in 1668 gebouwde paleis is laat-barok. Het terras had oorspronkelijk ook een hangende tuin. De zes standbeelden op de balustrade verbeelden de heidense Goden Heracles, Jupiter, Venus, Mercurius, Apollo en Minerva.

De Case dei Mazzanti bevinden zich aan de rechterzijde van het plein en zijn in de 16e eeuw gebouwd. In de 16e eeuw werden de façades aan het plein en aan de Corso Sant’Anastasia door Alberto Cavalli van fresco’s voorzien. Een deel van deze schilderingen is bewaard gebleven. Voorheen bevond zich hier de Domus Blandorum, met winkels en privé.huizen op de begane grond. De bovenverdieping werd toen nog geheel als graanopslagplaatsgebruikt.

Arco della Costal (Piazza delle Erbe Verona

De achterkant van de Domus Nova en de zijkant van het Palazzo del Comune nemen het laatste deel van het plein in beslag. Hiertussen bevindt zich de Arco della Costola. Deze “Boog van de Rib” is genoemd naar de rib van een walvis die sinds midden 18e eeuw aan het gewelf hangt. Deze boog voert naar het Piazza dei Signori.

De Torre dei Lamberti staat tussen de twee pleinen in.

Piazza delle Erbe, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email