Piazza del Duomo Catania

Het Piazza del Duomo in Catania is sinds enkele jaren enkel voor voetgangers toegankelijk. Drie straten komen op dit plein uit, waaronder de Via Garibaldi, die als hoofdstraat van de stad gezien wordt. De andere twee zijn de Via Vittorio Emanuele en de Via Etnea, de belangrijkste straat van het oude deel van de stad. Het opvallendste gebouw aan het plein is de Sant’Agata Kathedraal. Het Piazza del Duomo staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Piazza del Duomo Catania

Fontana dell'Amenano - Piazza del Duomo Catania
De Fontana dell’Amenano is een van de attracties op het piazza del Duomo.

Het Piazza del Duomo is het grootste plein van Catania. Het is hier dat drie van de belangrijkst straten van de stad elkaar ontmoeten. Dit zijn de Via Etnea, de Via Giuseppe Garibaldi en de Via Vittorio Emanuele II.

Het is ook hier dat de wederopbouw van de stad begon nadat de aardbeving van 1693 alles verwoest had. Dit is logisch aangezien de belangrijkste gebouwen van de stad ook voor de aardbeving al op deze plek stonden.

Voor de wederopbouw werden de belangrijkste Siciliaanse architecten in de hand genomen.

Bezienswaardigheden

Het oostelijke deel van het plein wordt door de Kathedraal in beslag genomen. Het gebouw aan de noordkant is het gemeentehuis, dat Palazzo degli Elefanti heet.

Andere bezienswaardigheden aan en op het plein zijn onder andere het Palazzo dei Chierici en de Fontana dell’Amenano. Het is achter deze fontein dat de vismarkt (Pescheria) gehouden wordt.

De olifant die midden op het plein te zien is staat bekend als “U Liotru” en wordt gezien als symbool van de stad. Dit beeldhouwwerk is geheel van lavasteen gemaakt. De Fontein van de Olifant heeft ook een grote obelisk.

Onder het Piazza del Duomo bevinden zich de ruïnes van de rond 4e eeuw aangelegde Terme Achilliane. Deze liggen ongeveer 5 meter onder de grond. De ingang is in het Museo Diocesano.

Evenementen

Het Piazza del Duomo vormt elk jaar het middelpunt van het Festa di Sant’Agata, de patroonheilige van de stad.

Adres en openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bushaltes bij het Piazza del Duomo zijn halte 78 Via Garibaldi 1 (lijnen 503, 504M, 830, 902 en 932), halte 47 (lijnen 556, 830, 902 en 932), halte 1846 Via San Martino (lijnen 635, 642, 830, 902 en 932) en halte 8 Via Dusmet 13 (Peschieria) (lijnen 431N, 503 en 538).

Piazza del Duomo – Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email