Piazza Duomo Lecce

Het Piazza Duomo is het centrale plein van Lecce. Het wordt omlijst door een aantal prachtige gebouwen, met als hoogtepunt de barokke Kathedraal. Andere gebouwen zijn het Palazzo Vescovile en het Palazzo del Seminario.

Piazza Duomo Lecce

Geschiedenis en beschrijving

Het Piazza Duomo is waarschijnlijk aangelegd op de plek waar zich ooit het Romeinse Forum bevond, op het kruispunt van het kardoen en de decumanus maximus. Hierdoor had het plein meteen zowel een burgerlijke als religieuze status.

Ook in de periode dat de Normandiërs het voor het zeggen hadden bleeft het Piazza del Duomo de belangrijkste plek van de stad. Het is dan ook nog immer in twee delen opgesplitst.

In het eerste vond vanaf 1452 de Fiera del Vescovo (“Bisschopsmarkt”) plaats, waar handelaars uit de hele streek op af kwamen.

Het deel dichter bij de kathedraal werd voor religieuze functies gebruikt.

Het Piazza del Duomo speelde ook een rol in de verdediging van de stad. Er staat een defensieve muur omheen en vanaf de klokkentoren kom men de omgerving goed in de gaten houden. Wanneer de stad aangevallen werd vluchtte de bevolking dan ook naar het plein.

Halverwege de 17e eeuw werd het plein opnieuw ingedeeld. Dit gebeurde nadat Sant’Oronzo schutsheilige van Lecce geworden was, na de stad tegen de pest beschermd te hebben.

Tussen 1659 en 1670 werd de kathedraal door Giuseppe Zimbalo verbouwd.

Het gebouw rechts van de Duomo is het Palazzo Vescovile, dat ook wel l’Episcopio genoemd wordt.

Het eerste gebouw rechts wanneer men het plein oploopt is het Palazzo del Seminario. Het is nu de zetel van het Bisschoppelijk Museum voor Heilige Kunst.

Piazza Duomo, Lecce


Visualizza mappa ingrandita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email